Нови правила за етикетиране на храните

етикети на храните

Цвета Братанова: БТПП подкрепя приетите от ЕП нови правила за етикетиране на храните.

Проект „ЕВРО ФОКУС” се реализира от Главна Дирекция Комуникации на Европейския Парламент, съгласно Договор № COMM/2011/02/0015.

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепя новите правила за етикетиране на храните и смята, че ще са от полза и за потребителите, и за бизнеса. Това каза в предаването „Еврофокус” по Радио „Фокус” Цвета Братанова, експерт в Съвет GS 1 в БТПП. „Ще са необходими определени усилия от страна на бизнеса да отговори на изискванията и със сигурност ще има период на адаптация от страна на производителите към новите правила, но в един бъдещ етап ще се мине към по-рутинното им изпълнение”, допълни Братанова.

Новите правила за етикетирането на храните бяха приети от евродепутатите на последната пленарна сесия преди лятна пауза на ЕП. Хранителната промишленост ще разполага с три години, за да се приспособи към новите правила. След това, тя ще има на разположение още две години – или пет години общо – за въвеждането на новите правила за обозначаване на хранителната стойност, съобщава пресслужбата на ЕП.

„Унифицирането на изискванията към информацията на етикетите ще помогне както на бизнеса, така и на потребителите. Като пример мога да дам системата на баркода, който съдържа един универсален номер, валиден за цял свят. Веднъж издаден на съответния пакетиран продукт, продуктът може да бъде тълкуван от всички търговци и производители от цял свят по един и същи начин.

Сканирайки този баркод потребителят също може да види информацията за съдържанието на продукта в интернет или на мобилните терминали, които вече ги има в много търговски вериги. Така може да види дали вътре има алергени или какви са съставките на продукта и с какво могат да бъдат комбинирани,” каза Цвета Братанова.

Владислав Аврамов