Причини за потъмняването на сребърните бижута

сребърни бижута потъмняване

Колко пъти ви се е случвало да ровите в колекцията си от бижута, за да извадите любимото си сребърно колие, само за да откриете, че е станало с един нюанс по-тъмно от последния път? 

За съжаление, това не е прах или мръсотия, които могат да се избършат с мокра кърпа, а вашите сребърни бижута са потъмнели. Колкото и объркващо да звучи, варените яйца, които обичате да хапвате на закуска, също потъмняват. Продължавайте да четете, за да ви разкрием този интересен факт и причините за потъмняването на среброто.

Сребърните бижута притежават особена красота и привлекателност, които е трудно да бъдат пропуснати, благодарение на своята изтънченост и непринуденото си излъчване. Палитрата от бижута може да се похвали с баланс между различни метали като злато, платина и сребро. Сребърните бижута не само са достатъчно универсални, за да подобрят всяка визия – официална или ежедневна, но и са изключително достъпни и издръжливи. Въпреки това е важно да поддържате правилно сребърните си бижута, за да ги предпазите от потъмняване и да запазите девствения им, блестящ блясък завинаги.

Разлика между чистото сребро и среброто с проба 925

Чистият сребърен метал не потъмнява и не ръждясва. Но за съжаление 100-процентовото чисто сребро е твърде деликатно и крехко, за да бъде изработено в бижута. За да се подсилят качествата му, металът се легира с други метали, най-вече с мед, в съотношение 92,5 % чисто сребро към 7,5 % мед, за да се получи „925 Sterling Silver“ – метал, идеален за оформяне на бижута. Неговата здравина, красота и достъпност допринасят за популярността му като метал за бижута както за мъже, така и за жени. в сравнение с чистото сребро, това с проба 925 е пластично и лесно за обработка, което го прави чудесно за създаване на сложни дизайни и нюансирани детайли.

Потъмнява ли се среброто с проба 925?

Да, среброто от 925 е податливо на потъмняване с течение на времето, но добрата новина е, че правилните грижи и съхранение могат значително да намалят и забавят процеса. 

Какво точно представлява потъмняването? 

Потъмняването е вид окисление, което се случва, когато среброто влезе в контакт със съдържащи сяра газове, които могат да присъстват във въздушните молекули или да се отделят от някои вещества. В резултат на химическата реакция се получава съединението сребърен сулфид, което покрива повърхността на метала с тънък, черен на цвят филм. Освен това взаимодействието с масла, козметични продукти, вода и някои други вещества ускорява процеса и причинява обезцветяване. Дори опаковането на бижутата в печатна хартия или тишу хартия, която съдържа багрила на основата на сяра, може да ги обезцвети. 

Защо среброто от проба 925 потъмнява, а чистото сребро – не? 

Медта в сплавта причинява окисляване – повече мед води до по-голямо потъмняване – причина винаги да търсите сребро с проба 925 (най-качественото сребро за бижута), а не фалшифицирана сребърна сплав, която има по-висока концентрация на мед. Ако някога сте се чудили защо Статуята на свободата изглежда светлосиньо-зелена, това се дължи на окисляването на медния метал, от който е направен емблематичният паметник. Първоначално, когато французите я подаряват на Америка, Лейди Либърти е била с тъмен оранжево-червен оттенък, типичен за медта. 

Различава ли се потъмняването от ръждата?

И двете са естествени процеси, но потъмняването не уврежда среброто под него, докато ръждата износва и ерозира метала. Ръждясването обикновено се случва с желязото, докато среброто само потъмнява, но не ръждясва. Потъмняването на среброто се появява само на повърхностно ниво и може лесно да бъде отстранено с техники за полиране и почистване. Ръждясването, от друга страна, се разпространява и разрушава метала на по-дълбоко ниво. 

Колко бързо потъмняват сребърните бижута?

Скоростта, с която сребърните ви бижута потъмняват и се обезцветяват, зависи изцяло от честотата и концентрацията на сулфатните газове, с които влизат в контакт. Ако държите бижутата на открито на въздух с много високи нива на газове, отделящи сулфати, сребърните ви бижута могат да потъмнеят в рамките на няколко часа. Но ако ги съхранявате на сухо място без влага, слънчева светлина или въздух, бижутата няма да потъмнеят дори в продължение на години.

Как потъмняването влияе на цвета на сребърните бижута?

Като погледнете цвета на сребърните си бижута, можете да определите до каква степен са потъмнели. Не всички потъмнели сребърни бижута са черни – някои изглеждат жълто-кафяви, кафяво-червени и дори сини. Този различен цвят на потъмнялото сребро се дължи на явление, наречено „интерференция на тънък филм“. Цветът на потъмняването е комбинация от различните светлини, отразени от двете повърхности, върху които попада входящата светлина – най-горната повърхност на потъмняването и оригиналното сребро под слоевете на потъмняването. С промяната на дебелината на катрана се променя и съотношението на крайната светлина, която се пречупва от тези две повърхности. Когато започва потъмняването на сребърните бижута, слоят е наистина тънък и цветът на бижутата се променя на жълто-кафяв, а с нарастването на дебелината на слоя той приема по-червеникав оттенък и накрая става син. Когато дебелината на потъмняването достигне максималната си интензивност, цветът става черен, което е действителният цвят на химическото съединение – сребърен сулфид, което причинява потъмняването.

Как да предпазим среброто от потъмняване?

Фактът, че сребърните бижута могат да потъмнеят, не означава, че трябва да се въздържате от купуването и носенето на този красив метал. Най-добрият начин да го предпазите от потъмняване е да се грижите правилно за среброто. Това включва ограничаване на контакта с вода, химикали и други елементи. Също така е важно да съхранявате бижутата отделно в херметически затворени опаковки и да избягвате излагането им на екстремни температури.

Нели Петкова