Какво означава моя IQ резултат?

коефициент на интелигентност

В тази статия ще изясним, как да разбирате вашият коефициент на интелигентност (или IQ), който сте получили при решаване на стандартизиран IQ тест. Такъв тест можете да намерите както онлайн, така и в книжни издания. Също можете да се явите на теста на някоя организация, например на така популярния Менса тест за интелигентност. След като вече сте се тествали и ако приемем, че резултата е верен, то ето какво означава той:

IQ под 70

Ако реално имате коефициент на интелигентност под 70, то има голяма опасност да имате заболяване свързано с умствената изостаналост. Такова състояние може да е вродено или придобито. Но имайте предвид, че то не се диагностицира чрез тест за интелигентност! Нужно е да се отиде на доктор специалист в областта, който ще знае как да установи вашето състояние.

IQ между 70 и 80

Тези стойности са все още изключително ниски. Едва 7% от населението на Земята, имат такава интелигентност. Най-вероятно не е свързана с умствена изостаналост, но все пак е много ниска стойност.

IQ между 80 и 90

IQ в такива граници е много по-често срещан. Просто имате ниска интелигентност, нищо кой знае какво. Особено ако е близко до 90. 14,5% от хората имат IQ в тези граници. По-трудно ще разбирате нещата, но е долу-горе нормално. Примерно Мохамед Али има 87 IQ.

IQ между 90 и 110

Това е златната среда. Напълно нормално! По-нормално няма на къде. Цели 50% от хората се вписват тук. Най-голям е шансът да получите резултат в такива граници. Напълно е достатъчен този IQ 🙂 .

IQ между 110 и 120

Не е нещо кой знае какво, но все пак може да се каже, че сте интелигентни 🙂 . 14.5% от хората са в тези граници. Имате средно-висока интелигентност. Може да се нарече и просто висока. Браво за този резултат.

IQ между 120 и 130

Тук нещата стават по-сериозни. Рядко се срещат хора с толкова висок IQ. Спокойно можем да кажем, че имате много висока интелигентност. Е, далеч сте от понятието гений, така че спокойно. 7% от света е тази граница. Нещата за вас изглеждат лесни. Много добър, направо отличен резултат.

IQ между 130 и 140

Постепенно се доближаваме до думата гений, но още не сме я достигнали. Не сте гений, но сте изключително интелигентни. Имате много висока интелигентност. Едва 3% от хората на планетата имат IQ в тези граници. Трудно ще намерите хора на вашето ниво. Нормалния човек ви изглежда доста далеч от вас.

IQ над 140

Тук вече сме във сферата на гениите и почти гениите. Естествено има гении с много повече, например 180, но имате ли IQ над 140, то това е забележително и изключително рядко постижение. Само 0.5% от хората на Земята имат IQ над 140! Вашия мозък работи светкавично. Не може да се сравнява с нормалния човек. Всичко в училище ви се струва като детска игра. Никакво усилие просто. Трудно ще намерите събеседник, който да може да ви следи мисълта 🙂 .

Като заключение само ще кажа, че IQ тестовете за интелигентност могат да доведат до грешен IQ резултат, ако не се ползват правилно. Най-добре е да се тествате поне на няколко различни такива теста, преди да си правите изводи. Също имайте предвид, че интелигентността е само една от характеристиките на човешкия мозък и въпреки, че тя ще ви помогне ако е висока, тя не е достатъчна в живота и не е най-важната характеристика (според мен). Стига да имате нормален IQ, то можете да постигнете всичко, ако притежавате останалите качества. Ако имате обаче много нисък IQ, това наистина може да се окаже пречка.