10 причини защо да изберете качествен кухненски нож

качествен кухненски нож

Обичате да готвите? Това доставя удоволствие на Вас, но и на семейството и приятелите Ви? Ако кулинарията е Вашето бягство от сивото ежедневие, то нужно е да изберете, както качествени продукти за готвене и подправки, но и да заложите на добри инструменти.

Всеки един от любител до професионален готвач, има едно мощно оръжие и неизменим помощник. Това са комплект качествени кухненски ножове. Така това пътуване в света на кулинарията се превръща в магично и незабравимо с неустоим аромат, който изпълва кухнята Ви. 

Заедно ще разгледаме и причините защо да изберете качествен нож, отколкото такъв, продаван навсякъде.

  1. Качественият нож има по-дълъг живот

Пред последните години на пазара за кухненски ножове има безспорни лидери и това са японските готварски ножове. Защо ли? Те са изработени от  високо качествена стомана и това удължава живота им. Така че дори да дадете 2 пъти повече пари за един такъв нож, тази инвестиция за в бъдеще, ще Ви се отплати многократно. Добрият нож, при правилно използване и поддръжка, дълги години ще е до Вас и ще Ви помага в готварското пътешествие. Не е ли досадно непрекъснато да купувате нови ножове и те са се чупят или пък да се съсипва покритието им?!

  1.   Добрите ножове са леки и лесни за използване

Приготвянето на храна е удоволствие и дава наслада, затова трябва да става с лекота. Движението при приготвянето на храната е като мелодия на песен. Лее се феерично и създава усещане за плавност. Това може да се постигне само с добър и лек нож. Несъмнено ще се отрази и на храната и начина, по който изглежда.

  1. Избирайте нож с добро покритие

Ножът може да е от стомана или керамичен. Но тъй като избираме най-добрия нож, то е добре да заложим на японски, направен от стомана. Този нож е твърд. Не се притестявайте. Това е огромен плюс за един нож, защото така той ще може да се наточи до идеално. А всеки добър готвач знае:  качествената храна е тази, която първо Ви кара да я изядете наведнъж първо с очите си.

Имайте предвид, че дори и перфектният японски нож има един недостатък, а това е крехкостта на острието. Затова избягвайте с него да режете замразени храни, ако искате да удължите живота му.

  1. Бърза и без усилие поддръжка

Това Ви харесва, нали? В забързаното ни ежедневие, искаме като се приберем вкъщи, освен да приготвим вкусна храна, да имаме време и за семейството си. И готови, мотивирани и грабнали чаша вино, вземате ножа и виждате, че той не е достатъчно остър. Процесът на наточване на ножа е продължителен и често доста трудоемък. Но вече не е така. С качествения японски нож, ще отнеме не повече от 5 минути и още по-хубаво, дори непрекъснато да го използвате, скоро няма да се наложи да го наточвате пак. Превърна се във Ваш добър приятел, нали?

  1. Добрият нож подобрява вкуса на храната

Това е възможно само с добър нож. Той нежно ще разреже храна, без да наранява повърхността й, както и качествата й. Сякаш я гали, а така и разрезът е по-мек и по-чист. Така храната е с по-малко окисление и апетитен вид, дори преди да бъде поставена на фаза готвене.

  1. Нямате време за готвене, изберете качествен нож

Добрият японски нож, заради своето острие, спомага по-бързо да се нарежи месото, зеленчуците или филитира рибата. Всичко това ускорява процеса на готвене, а на Вас, пести време. Нека спестим време и да го споделим с любимите си хора.

  1. Голямо разнообразие

Това несъмнено е от огромно значение. Когато става въпрос за японски ножове, то може да намерите специални за всеки вид храна: за месо, за риба, за зеленчуци и други деликатеси. И това не е всичко. Залагайки на правилния нож, бързо ще получите желания вид на храната и наслада за окото. Затова ако се чудите един или няколко ножа да изберете, водете се от мотото: Колкото повече, толкова повече.

  1. Качественият нож прави примамлива визията на храната

Замислете сте, дори да не сте топ готвачи, а и нямате претенции да сте такива, искате храната, която приготвяте да кара семейството или пък гостите Ви да я опитат нали? Това е възможно, ако заложите на качествен японски нож. Не само заради разнообразието от видове, но и заради стоманата, остриетата и лекотата на работа. Храната ще прилича на пейзаж, направен от майстор-готвач с нежни и леки текстури, а не накъсана и дори одялкана. За съжаление, понякога, особено при някои по-тлъсти меса, ако се използва обикновен кухненски нож, той не прави качествени разрези, а наранява месото. От това страна и визията.

  1. Удобни за използване

Това  е поредното и не пренебрегване предимство на японския нож. Помислете си: приготвянето на храна трябва да доставя наслада. Дръжките на японските ножове са най-често от дърво. Било то орех, череша или най-предпочитаната лека дръжка от магнолия. Така движението е плавно и с лекота. Материалът, от който са направени, е издръжлив, лесно се почиства и има антибактериални свойства. Но да не забравяме, че и не се плъзга в ръката, така че риск от контузии няма, а само готвене с усмивка и за удоволствие.

японски ножове

  1.   Избирайки японски нож за Вашата кухня, залагате на модерното и качественото

Несъмнено, ако направите проучване в чичо гугъл, професорът по всичко, като най-добри ще са именно поставени на първо място японските ножове. Причината е, че Япония има дълга история в тяхното създаване и производство. От 1876 година или забраната на императора да се използват мечове, започва тяхната поява. Но разбира се, все по-прецизна като свойства, качества и модерна визия.

Убедихте ли се, че независимо дали сте хоби или професионален готвач, най-добър помощник и приятел, ще се окаже качествения японски нож. Това го прави и идеален за подарък, защото показвате отношение към модерното и стойностното, а и към самата храна. С добрия японски нож готвенето е незабравимо пътешествие. Затова да запрятаме ръкави и кухнята ни очаква.

Владислав Аврамов