Eхинацеята – имуностимулатор и антибиотик

имуностимулатор ехинацея

Ехинацеята е лечебно растение, известно от дълбока древност като имуностимулатор

Съвременната медицина преоткрива качествата му на природен антибиотик, като го влага в различни медикаменти, но най-вече в препарати, предназначени за деца, в хранителни добавки и др. То съдържа лечебни вещества, някои слабо изучени от науката, като ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин B, ехинацеин.

Медикаментите, съдържащи билката са особено полезни за респираторни заболявания, характерни за зимния период. Лекарите го препоръчват и за подсилване на организма през пролетта, след изтощителните студени месеци, когато е имунитетът ни отслабва. Изследванията са доказали, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от ринит с 58%, а използването й при заболяване намалява два пъти продължителността му.

Американски фармацевти са открили, че съчетаването й с витамин С намалява риска от поява на хрема с 86%.

Растението помага при кашлица, главоболие и други симптоми, съпътстващи характерните за зимата болести. Действието й е толкова силно, че е способна да противостои на повече от 200 различни вируси. Препаратите на основата на ехинацея помагат при хронични болести и усложнения от вирусните заболявания.

Влияе благоприятно и върху трудно лечими и нелечими със съвременните конвенционални средства, хронични хепатити, хронични бронхити, пиелонефрити, синузити, рецидивираща херпесна инфекция и др.

Екстракти от растението ускоряват зарастването на рани, изгаряния и други кожни увреждания. Това се обяснява с факта, че целебният извлек потиска ензимът хиалуронидаза и подкрепя структурата на съединителната тъкан.

Освен имуностимулиращото действие, ехинацеята прочиства кръвта, лимфната система, бъбреците, черния дроб. Много важно е, че тя не лекува последиците от болестта, а нейните първопричини. Затова се прилага след продължителна употреба на антибиотици, химиотерапия и лъчетерапия, дори след радиационно облъчване.

Неслучайно през последните години фармацевтиката широко използва способността на растението да забавя растежа на злокачествени тумори.

Билката е с толкова мощно действие, че не се налага да се влагат други лечебни вещества в медикаментите и затова се препоръчва за деца. Предлагат се различни препарати, които са под формата на капки, сиропи, дражета в зависимост от възрастта на децата и степента на заболяването им. Много важно е, че ехинацеята може да се използва профилактично при подрастващите, за повишаване на защитните им сили не само през зимата, а целогодишно.

Родителите обаче трябва да знаят, че препарати от билката не се приемат повече от 10 дни без прекъсване от деца под 2 г. Не се използват лекарства на основа на ехинацея при левкемия, множествена склероза, туберкулоза, алергии и бременност.

Ограничението да се правят почивки в приемането на растението важи и за домашно приготвения извлек от билката.

Рецептата за извлек от билката е много лесна – взема се 1 супена лъжица сушена ехинацея (листа, цветове, корени), залива се с половин литър вряща вода. После се оставя в термос през нощта или в емайлиран съд с капак, (плътно затворен). След това се прецежда и е готов за употреба. Приема се по 100-150 мл 3 пъти дневно, 30 минути преди хранене. Схемата за употреба е следната – пие се 10 дни, след това се прави почивка от 5 дни и отново се пие още 2 пъти за 10 дни, с 5 дни почивка между тях. Този цикъл е 1 курс. Ако е необходимо, това лечение се повтаря 3 пъти по 10 дни след месец почивка.

Ехинацеята произхожда от Северна Америка и е ползвана първо от индианските племена. Цветовете са розови, пурпурни, бели, жълти, с ясно изразен конусовиден диск. Цъфти от юли до октомври и на височина може да достигне до 1-2 м.

Полезни са всичките ѝ части – цветове, корени, листа.

Владислав Аврамов