Какво говори косата за здравето ни?

какво говори косата за здравето ни

Когато става въпрос за коса, жените обикновено си мислят какъв цвят да бъде, каква прическа да изберат…

Но косата не служи просто за красота. Понякога нейното състояние и това на скалпа ни могат да ни подскажат, че имаме проблем със здравето. Много са факторите, които могат да накарат косата ни да изглежда суха и изтощена – бои, лакове за коса, преси, сешоари, студ, слънце и какво ли още не? Но, причините могат да бъдат и здравословни проблеми.

1. Цялостно изтъняла коса

Не в следствие на косопад и оредяване, а изтъняване на самите косми и промяна в текстурата им. Това може да бъде индикатор за проблеми с щитовидната жлеза и по-точно затова, че тя е по-слабо активна от нормалното.

2. Малки корички или люспички по скалпа

Когато се оформи коричка по скалпа, това може да бъде индикатор, че не става въпрос за обикновен пърхот, а за псориазис. Псориазисът е едно от най-честите автоимунни заболявания. Ако имате друго автоимунно заболяване е още по-вероятно да става дума за псориазис.

3. Косопад

Нормално е на ден да падат 100-на косъма, резултат от протичащите в организма процеси и условия на околната среда. Понякога обаче може да остане доста повече коса по четката ни. Тогава е моментът, в който трябва да обърнем внимание на здравето и косата си.

Често причината е подлагането на голям стрес – психологически или физически. Както и висока температура, грип. Диабетът също може да причини такъв косопад. Както и някои други заболявания и хормонални проблеми или такива с щитовидната жлеза.

4. Суха, накъсана коса

Когато сутрин по възглавницата си откриваме отделни накъсани косми, но не паднали от корена, а просто скъсани, трябва да обърнем внимание. В повечето случаи това се дължи на третиране с бои например, но може да говори и за нещо друго. Нарушение функията на надбъбречните жлези например, хормонални нарушения.

Разбира се, всичко това не означава, че трябва да се правим на лекари и да прибягваме до самолечение и поставяне на диагноза. Просто ни подсказва, че трябва да гледаме на косата си не просто на нещо, което ни прави красиви и трябва да взимаме мерки и да ходим на лекар на време.

Това, че косата ни е тънка и изтощена не значи непременно, че сме болни. Както и лъскавата и красива коса не ни гарантира здраве.

Нели Петкова