9 храни за красива кожа

красива кожа

Колкото и да обичаме кожата си и да се грижим за нея, не може да се отрече, че тя е не само най-големият ни орган, а и този, който най-явно издава възрастта ни
Понякога точно тя ни пречи да изглеждаме по-млади, красиви и здрави. Колкото повече остаряваме, толкова по-бавно се регенерират кожните ни клетки. Това затруднява епидермиса и му пречи да се възстановява.

С напредването на възрастта и хормоните в тялото ни започват да правят каквото си поискат. Понякога това води до отслабване силата на кожата, което я прави по-уязвима на повреди. И това не е всичко. Мастните жлези стават все по-малко активни, което води до суха кожа. Всичко това се комбинира и с условията на околната среда и излагането на ултравиолетови лъчи, които също вредят на протеините на кожата и увеличават видимите признаци на остаряването.

Няма как да го избегнем. Може би един от най-елегантните начини да се борим с това е като изберем подходящо меню. А не като се мажем денонощно със скъпи кремове против бръчки или прибегнем до ботокс или други не особено полезни и естествени продукти. Според редица изследвания, диета, богата на определени хранителни вещества, може да попречи на остаряването на кожата по-ефективно от всичко друго.

Има няколко неща, които определено не бива да пропускаме в менюто си, ако искаме да се радваме, когато се погледнем в огледалото. Кои са те?

1.Киви

Кивото е изключително богато на Витамин С – съдържа 76 mg в един плод. Витамин С е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали. А точно те са тези, които увреждат кожата. Витаминът е важен и за производството на колаген.

Повечето специалисти препоръчват консумацията на две кивита дневно.

2. Горски плодове

Малините, боровинките, ягодите са отличен източник на елагова киселина – антиоксидант, който помага за защита на кожата от слънчевите лъчи. Въпреки че УВ радиацията може да предизвика меланома, излагането на слънце крие и други по-малко опасни, но и неприятни рискове – петна, изсушаване на кожата.

Според изследване от Корея, елаговата киселина предпазва кожата от УВ лъчите чрез блокиране производството на ензими, които разрушават колагена. Елаговата киселина намалява и възпалението, което пречи на еластичността на кожата и може да причини зачервяване, подпухналост, мехури. Всички тези плодове са богати и на полифеноли – мощни антиоксиданти, които предпазват кожата от свободните радикали.

Трябва да си похапваме поне половин чаша горски плодове всеки ден. Какво по-приятно задължение от това?

4. Ленено масло

Лененото масло съдържа омега-3 и -6 есенциални мастни киселини – и двата вида са от изключително значение за кожата. Те са важни за състоянието на кожните клетки – влажност, еластичност, здрав вид, тонус.

5.Спанак

Спанакът има едни от най-невероятните качества от всички зеленчуци. Съдържа повече от 80 хранителни вещества. Една чаша пресен спанак осигурява почти 200% от дневната ни доза витамин К. Тялото ни не може да складира витамин К за дълги периоди и в големи дози, поради което е добре да похапваме често храни, богати на витамина. Спанакът, подобно на останалите тъмни листни зеленчуци, е богат и на витамините А, С и Е.

Желателно е да приемате поне три пъти седмично по една порция спанак. Витамин К е мастно разтворим, затова е добре да добавяте към спанака и малко зехтин.

6.Черен шоколад

Черният шоколад може да помогне на кожата да изглежда добре, според последни проучвания. Те показват, че растителните пигменти, които съдържа какаото действат като антиоксиданти и помагат за защитата на кожата от вредните УВ лъчи.

Можете да му се наслаждавате ежедневно, но не изяждайте повече от 1-2 кубчета. Добър вариант е и какаото.

7.Домати

Доматите са един от най-добрите източници на ликопен – растителен пигмент със силни антиоксидантни свойства. Счита се още, че ликопенът влияе положително върху нивото на холестерола и защитава от сърдечно-съдови заболявания. Помага на клетките и като се бори със свободните радикали в организма. Смята се, че ликопенът се абсорбира по-добре загрят, което предполага, че доматите са още по-полезни, когато са сготвени.

Какво количество ни е необходимо? Добре е да хапвате домати няколко пъти в седмицата, дори ежедневно. Ако решите да си направите доматен сок, можете да му добавите малко зехтин и магданоз, за да е още по-полезен и вкусен.

8.Моркови

Морковите, както и другите оранжеви зеленчуци, като сладките картофи например, са отличен източник на Витамин А. Изключително важен е за епителната ни тъкан и е задължителен за здрава кожа. Недостигът на Витамин А често води до суха и груба кожа.

Желателно е да включите в менюто си 1-2 порции моркови или други оранжеви зеленчуци всяка седмица.

9.Авокадо

Авокадото е отличен източник на Витамин Е и лутеин – двете са от голямо значение за здрава кожа. Витамин Е помага за намаляване на вредното въздействие от слънцето, особено в комбинация с други антиоксиданти. Лутеинът, каротеноид, който се съдържа в листните зеленчуци, увеличава хидратацията на кожата и подобрява еластичността й.

Препоръчително е да не пропускате дори седмица, без да го включите в менюто си.

Ася Йорданова