Как да подсилим имунната си система през есента?

подсилване на имунната система през есента

Есента вече е тук. За съжаление, колкото и красив сезон да е, често с нея идват настинките и грипът. Така че, време е да засилим имунната си система

Тогава да запретваме ръкави и да започваме, за да можем спокойно да се радваме на есента, а не да я прекараме болни у дома.

Сигурно се чудите, откъде да започна? Няма значение – вариантите са безброй. Хранене, начин на живот, имуностимулатори…

Ето няколко идеи – Вие сами изберете с кои ще започнете:

Колкото и тривиално да звучи – водете здравословен начин на живот. Няма по-безотказен начин да засилите имунната си система.

Спрете цигарите, контролирайте теглото и кръвното си налягане.

Не прекалявайте с алкохола и не забравяйте да спазвате добра лична хигиена.

Това, че през есента прекарваме повече време у дома не значи, че трябва да се обездвижим напълно. Малко гимнастика, йога, ходене на фитнес, разходки, плуване, никога не са излишни. Така организмът ни ще остане бодър. Раздвижването ще допринесе за общото ни здравословно състояние и по-силната ни имунна система.

Всеки трябва да си намери начин да се бори със стреса, недоспиването и умората, защото те са враг №1 на имунната система.

Не изпускайте възможност да се покажете навън в слънчеви дни.

Естествено, няма как да пропуснем храната. Тя може да ни помогне много в борбата с вирусите и патогените.

Не забравяйте да включите в менюто си мед и орехи – най-добре заедно. Стара, но изпитана рецепта е да натрошите на ситно орехи и да ги смесите с мед. Взимайте по една супена лъжичка всяка сутрин.

Хапвайте често и плодове, зеленчуци, чесън, лук, зехтин, риба (сьомга, скумрия) и морски дарове, телешко и пилешко месо, яйца, пълнозърнести храни, листни зеленчуци (зеле, спанак), цитруси и други храни, богати на Витамин С, ядки, кисело мляко и други млечни продукти, броколи, картофи, бобови, моркови, тиква, цвекло, ленено семе и масло.

Използвайте имуностимулатори като ехинацеята например.

Владислав Аврамов