Няма универсална система за правилно хранене. Оказва се, че добре познатите ни диети, свързани с рационалното, разделното, вегетарианското хранене за едни хора са ползотворни, а за други – безполезни.
Напоследък диетолозите започнаха все по-силно да лансират научнообоснованата теория, обясняваща връзката между храненето и кръвната група на човека. Според тях кръвта от всяка група реагира по различен начин на храната.
Когато говорим за диета, не трябва да стоим непрекъснато пред огледалото, а по-скоро диетичното да отъждествяваме с поддържането на здравето и жизнените сили на човешкото тяло до техния максимум. Намаляването на теглото е един от естествените странични ефекти в процеса на възстановяване на защитните сили на организма. И понеже тази диета е неразривно свързана с клетъчния строеж на конкретния организъм, едни и същи продукти могат да предизвикат при едни хора намаляване на теглото, а при други – с различна кръвна група – напълняване, просто защото те биологично не са приспособени да се справят ефикасно с усвояването на тези именно продукти.
За представителите на кръвна група 0 източник на енергия е белтъкът, съдържащ се в месото. Това са най-активните консуматори на месо. Притежават мощтна имунна система и силен характер. Менюто им е обогатено с храна, богата на протеини от животински произход, която те усвояват добре, поради високата киселинност в стомаха.
За хората от кръвна група 0 диетолозите препоръчват нетлъсто месо без химически добавки, птици и риба. Важно е да консумират също достатъчно зеленчуци и плодове, за да избегнат опасността от прекалено голяма киселинност. Докато към млечните, бобовите и зърнените храни трябва да са особено внимателни, тъй като храносмилателната им система не е добре приспособена към тези продукти.
Продуктите, които водят до увеличаване на теглото им са:
ПШЕНИЦА – влошава интензивността на обмяната на веществата;
ЦАРЕВИЦА – също влошава интензивността на обмяната на веществата;
БЯЛ БОБ – възпрепятства изгарянето на калорите;
ЛЕЩА – забавя обмяната на хранителните вещества;
БЯЛО ЗЕЛЕ, КАРФИОЛ, БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ – предизвикват хипотиреоза (недостиг на щитовидни хормони, което предизвиква нарушение на обменните и окислителните процеси в тъканите).
Продуктите, които водят до намаляване на теглото им са:
ЧЕРВЕНО МЕСО – подпомага ефективната обмяна на веществата;
ЧЕРЕН ДРОБ – източник на витамини от групата В;
БРОКОЛИ, СПАНАК – подпомагат ефективната обмяна на веществата;
МОРСКИ ПРОДУКТИ – съдържат йод, стимулират секрецията на хормоните на щитовидната жлеза.
Най-подходящото меню за хората от кръвна група А е вегетарианското: плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, риба. Носителите на тази кръвна група имат по-чувствителна храносмилателна система и за тях е от особено значение да приемат храната в натуралния й вид – прясна, без примеси и химикали.Не е желателно да консумират преработени и рафинирани полуфабрикати.За разлика от представителите на 0 кръвна група, които използват месото като гориво, хората с кръвна група А са склонни да натрупват получената от животинските продукти енергия под формата на тлъстини. Полезно е да приемат само в малки количества пилешко или пуешко месо.
Продукти, които водят до увеличаване на теглото:
МЕСО – повишава съдържанието на хранителни токсини;
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ – забавя обмяната на веществата;
БЯЛ БОБ – забавя обмяната на веществата;
ПШЕНИЦА – влошава изгарянето на калориите.
Продукти, които водят до намаляване на теглото:
РАСТИТЕЛНИ МАСЛА – подпомагат ефективното храносмилане, предотвратяват появата на отоци;
СОЕВИ ПРОДУКТИ – бързо се усвояват от организма;
ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ – стимулират перисталтиката на червата.
Единствените, които могат да употребяват свободно всички млечни продукти, са представителителите от кръвна група В. Тяхното меню е балансирано, но разнообразно – плодове, зеленчуци, месо, зърнени и бобови храни. Кръвна група В съчетава чувствителността на кръвна група А с издръжливостта на група 0. Широк диапазон при избора на диети.
Продукти, които водят до увеличаване на теглото:
ЦАРЕВИЦА – забавя обмяната на веществата;
ЛЕЩА – забавя усвояването на хранителните вещества;
ФЪСТЪЦИ – намаляват ефективността на обмяната на веществата,затрудняват работата на черния дроб;
СУСАМ – предизвиква хипогликемия (понижаване нивото на кръвната захар след хранене);
ПШЕНИЦА – забавя храносмилателните процеси, съдейства за превръщането на храната в мастни запаси, а не в енергия.
Продукти, които водят до намаляване на теглото:
ЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, МЕСО, ЯЙЦА, МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, ЧЕРЕН ДРОБ – подпомагат ефективната обмяна на веществата.
Най-рядката кръвна група АВ представлява смес от чертите на група А – възбудимост и чувствителност, и на група В – уравновесеност и стабилност. Менюто за носителите на АВ група е съчетание от забраните и препоръките, предвидени за типа А и типа В. Ето защо в някои случаи хората от АВ кръвна група реагират по-добре на А-диетата, а други – на В-диетата.
Продукти, които водят до увеличаване на теглото:
ЧЕРВЕНО МЕСО – смила се лошо, натрупва се под формата на тлъстини, токсично е за храносмилателната система;
БЯЛ БОБ И СЕМЕНА – забавя обмяната на веществата, предизвиква хипогликемия;
ЦАРЕВИЦА – отслабва действието на инсулина;
ПШЕНИЦА – затруднява обмяната на веществата, затормозява изразходването на калориите.
Продукти, които водят до намаляване на теглото:
МОРСКИ ПРОДУКТИ – подпомагат ефективната обмяна на веществата;
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ – подобряват секрецията на инсулин от задстомашната жлеза;
ЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ – подпомагат ефективната обмяна на веществата;
АНАНАС – подпомагат храносмилането, стимулират перисталтиката на червата.
Системата за хранене според кръвната група дава богати възможности за намаляване на теглото, но тя е и чудодейното средство за попълване на жизнените сили, което всеки организъм жадува.
- Какво не трябва да носим на плажа - март 27, 2024
- Ето защо да не се ограничаваме само с един стил бельо - ноември 15, 2023
- Подаръци, които ще ви изненадат: Да внесем романтика в ежедневната скука - май 27, 2023