Диетолозите съветват

диетология

Няма универсална система за правилно хранене. Оказва се, че добре познатите ни диети, свързани с рационалното, разделното, вегетарианското хранене за едни хора са ползотворни, а за други – безполезни.

Напоследък диетолозите започнаха все по-силно да лансират научнообоснованата теория, обясняваща връзката между храненето и кръвната група на човека. Според тях кръвта от всяка група реагира по различен начин на храната.

Когато говорим за диета, не трябва да стоим непрекъснато пред огледалото, а по-скоро диетичното да отъждествяваме с поддържането на здравето и жизнените сили на човешкото тяло до техния максимум. Намаляването на теглото е един от естествените странични ефекти в процеса на възстановяване на защитните сили на организма. И понеже тази диета е неразривно свързана с клетъчния строеж на конкретния организъм, едни и същи продукти могат да предизвикат при едни хора намаляване на теглото, а при други – с различна кръвна група – напълняване, просто защото те биологично не са приспособени да се справят ефикасно с усвояването на тези именно продукти.

За представителите на кръвна група 0 източник на енергия е белтъкът, съдържащ се в месото. Това са най-активните консуматори на месо. Притежават мощтна имунна система и силен характер. Менюто им е обогатено с храна, богата на протеини от животински произход, която те усвояват добре, поради високата киселинност в стомаха.

За хората от кръвна група 0 диетолозите препоръчват нетлъсто месо без химически добавки, птици и риба. Важно е да консумират също достатъчно зеленчуци и плодове, за да избегнат опасността от прекалено голяма киселинност. Докато към млечните, бобовите и зърнените храни трябва да са особено внимателни, тъй като храносмилателната им система не е добре приспособена към тези продукти.

Продуктите, които водят до увеличаване на теглото им са:

ПШЕНИЦА – влошава интензивността на обмяната на веществата;

ЦАРЕВИЦА – също влошава интензивността на обмяната на веществата;

БЯЛ БОБ – възпрепятства изгарянето на калорите;

ЛЕЩА – забавя обмяната на хранителните вещества;

БЯЛО ЗЕЛЕ, КАРФИОЛ, БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ – предизвикват хипотиреоза (недостиг на щитовидни хормони, което предизвиква нарушение на обменните и окислителните процеси в тъканите).

Продуктите, които водят до намаляване на теглото им са:

ЧЕРВЕНО МЕСО – подпомага ефективната обмяна на веществата;

ЧЕРЕН ДРОБ – източник на витамини от групата В;

БРОКОЛИ, СПАНАК – подпомагат ефективната обмяна на веществата;

МОРСКИ ПРОДУКТИ – съдържат йод, стимулират секрецията на хормоните на щитовидната жлеза.

Най-подходящото меню за хората от кръвна група А е вегетарианското: плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, риба. Носителите на тази кръвна група имат по-чувствителна храносмилателна система и за тях е от особено значение да приемат храната в натуралния й вид – прясна, без примеси и химикали.Не е желателно да консумират преработени и рафинирани полуфабрикати.За разлика от представителите на 0 кръвна група, които използват месото като гориво, хората с кръвна група А са склонни да натрупват получената от животинските продукти енергия под формата на тлъстини. Полезно е да приемат само в малки количества пилешко или пуешко месо.

Продукти, които водят до увеличаване на теглото:

МЕСО – повишава съдържанието на хранителни токсини;

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ – забавя обмяната на веществата;

БЯЛ БОБ – забавя обмяната на веществата;

ПШЕНИЦА – влошава изгарянето на калориите.

Продукти, които водят до намаляване на теглото:

РАСТИТЕЛНИ МАСЛА – подпомагат ефективното храносмилане, предотвратяват появата на отоци;

СОЕВИ ПРОДУКТИ – бързо се усвояват от организма;

ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ – стимулират перисталтиката на червата.

Единствените, които могат да употребяват свободно всички млечни продукти, са представителителите от кръвна група В. Тяхното меню е балансирано, но разнообразно – плодове, зеленчуци, месо, зърнени и бобови храни. Кръвна група В съчетава чувствителността на кръвна група А с издръжливостта на група 0. Широк диапазон при избора на диети.

Продукти, които водят до увеличаване на теглото:

ЦАРЕВИЦА – забавя обмяната на веществата;

ЛЕЩА – забавя усвояването на хранителните вещества;

ФЪСТЪЦИ – намаляват ефективността на обмяната на веществата,затрудняват работата на черния дроб;

СУСАМ – предизвиква хипогликемия (понижаване нивото на кръвната захар след хранене);

ПШЕНИЦА – забавя храносмилателните процеси, съдейства за превръщането на храната в мастни запаси, а не в енергия.

Продукти, които водят до намаляване на теглото:

ЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, МЕСО, ЯЙЦА, МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, ЧЕРЕН ДРОБ – подпомагат ефективната обмяна на веществата.

Най-рядката кръвна група АВ представлява смес от чертите на група А – възбудимост и чувствителност, и на група В – уравновесеност и стабилност. Менюто за носителите на АВ група е съчетание от забраните и препоръките, предвидени за типа А и типа В. Ето защо в някои случаи хората от АВ кръвна група реагират по-добре на А-диетата, а други – на В-диетата.

Продукти, които водят до увеличаване на теглото:

ЧЕРВЕНО МЕСО – смила се лошо, натрупва се под формата на тлъстини, токсично е за храносмилателната система;

БЯЛ БОБ И СЕМЕНА – забавя обмяната на веществата, предизвиква хипогликемия;

ЦАРЕВИЦА – отслабва действието на инсулина;

ПШЕНИЦА – затруднява обмяната на веществата, затормозява изразходването на калориите.

Продукти, които водят до намаляване на теглото:

МОРСКИ ПРОДУКТИ – подпомагат ефективната обмяна на веществата;

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ – подобряват секрецията на инсулин от задстомашната жлеза;

ЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ – подпомагат ефективната обмяна на веществата;

АНАНАС – подпомагат храносмилането, стимулират перисталтиката на червата.

Системата за хранене според кръвната група дава богати възможности за намаляване на теглото, но тя е и чудодейното средство за попълване на жизнените сили, което всеки организъм жадува.

Ася Йорданова