Кога козметиката става опасна?

за козметиката

Няма жена, която да не обича да се презапасява с козметика. Желанието ни да трупаме от „вълшебните”мазила нараства още повече с настъпването на пролетта – сезонът на красотата

Купуваме поредното козметично чудо, изпълваме се с надеждата, че именно то ще е така желаната панацея. Използваме го много усърдно известно време и после го оставяме при другите подобни ценности с идеята, че ще дойде времето, в което ще влезе отново в употреба.

Една бърза проверка на шкафа с козметика и просто няма да повярвате какво ще откриете. Цял куп шишенца с кремове, маски, лакове и гримове, които имате от месеци и дори не сте докосвали. Те просто си стоят там и събират прах, но когато решите да ги използвате може вече да е късно.

Купуваме ги в големи опаковки, за да пестим пари и да ги ползваме по-дълго време. Но дори да са в срок на годност след дълъг период на некачествено съхранение, козметичните препарати може да са вредни. С времето козметичните продукти не само губят качествата си, но стават опасни за здравето и могат да доведат до сериозни инфекции и алергии.

Новата и добре запечатана козметика може да се съхранява няколко години при стайна температура.Какво се случва, когато я разопаковаме?

От минутата на отваряне часовникът започва да тиктака, съставките започват да се окисляват и да развалят продукта. А всеки път, когато бръкнете в бурканчето или шишенцето – внасяте нови микро организми, повечето от които са потенциално опасни.

Температурата и влагата също вредят на качествата на продуктите. Това е причината банята да не е подходящо място за съхранение на козметика. По-добре е да я съхранявате на сухо, тъмно и хладно място.

Кога настъпва моментът за радикални действия по разчистване на натрупаните в шкафчето чудодейни помади?

Гримовете за лице например, се развалят най-много 6 месеца след отваряне, ако са течни. Пудрите издържат около 2 години, защото бактериите в тях не могат да се развиват без влага.

Спиралите издържат само 3 месеца, защото тъмните им и влажни тубички са идеални за развитието на бактерии. А и колкото повече въздух навлиза в тях, толкова по-бързо се развалят. За това не ги дръжте отворени, докато умувате с чаша кафе в ръката си – дали да положите още един слой върху миглите си.

Очни линии и сенки за очи – течните издържат 3 месеца, а кремообразните- 6 месеца. Моливите за очи и прахообразните сенки са безопасни поне за около 2 години. Но пък силата на пигментите в тях намалява.

Червила, моливи за уста и гланцове – издържат две години и повече. По-бавно изтъркващите се червила се развалят по-бързо.

Лаковете за нокти имат срок на годност от 1-2 години, но влагата и топлината в банята ги развалят бързо.

Продуктите за грижа за кожата – особено тези против акне, които съдържат лекарствени вещества са опасни, ако са били отворени дълго време, а и имат малък срок на годност. Те, както и кремовете против бръчки, издържат най-много 6 месеца. Някои от съставките им, като витамин С и ретинол, се развалят още по-бързо и причиняват различни обриви.

Продукти за защита от слънцето – използвайте ги най-много 6 месеца след отваряне. След това водата в тях се изпарява и формулата става по-нестабилна. Така в части от лосиона може да има много от защитните съставки, но в други да липсват. Звучи леко иронично, но слънцето вреди на продуктите за слънчева защита, така че обърнете внимание на правилното им съхраняване.

Продукти за коса – годни са за употреба най-много 1 година. Винаги затваряйте добре шампоаните, балсамите и маските за коса, които стоят в банята, в противен случай в тях навлиза вода и ги разваля. Продуктите, които са под формата на спрей са най-издръжливи.

Парфюми и дезодоранти – издържат по 2 и повече години, особено на сухи и тъмни места.

Има няколко неща, които допринасят за „по-дългия живот” на любимата козметика.

Винаги измивайте и подсушавайте ръцете си преди да бръкнете в козметичен продукт. Така ще избегнете възможността от инфекции.

Не използвайте червила и гланцове, ако имате възпалено гърло или настинка.

Почиствайте острилката, преди да подостряте моливите си.

И все пак, колкото и усърдни да сте в спазването на горните правила винаги настъпва моментът, в който трябва да се разделите с някои продукти.

Ако усетите, че спиралата ви има мирис – не рискувайте, а я изхвърлете.

Сменяйте очните си линии и спирали всеки сезон;

Не използвайте отворени плажни масла и друга течна козметика повече от 6 месеца;

Сменяйте козметиката си за коса, освен спрейовете, всяка година;

На 2 години подменяйте пудрите и лаковете.

Не използвайте козметика с изтекъл срок на годност и внимателно четете упътването дали той се отнася за продукти, които вече са отворени.Все пак човек се нуждае от повод за радост – доставяйте си я като подменяте редовно разкрасяващите средства, които използвате.

Нели Петкова