Кои са най-известните маркови парфюми за жени за всички времена?

парфюми за жени

Парфюмът е съществувал още от древността, но никой не знае нито името на аромата на Клеопатра нито това на човека приготвял й ги. В наши дни, нещата стоят по доста различен начин. Някои парфюми и дизайнери дори се сравняват с велики произведения на изкуството и известни художници. Ето няколко от най-известните парфюми в историята.

  • Chanel № 5

Този парфюм е може би най-продаваният аромат в парфюмерийната история. Създаден от Ernst Beaux за Коко Шанел през 1921 г., парфюма е комбинация от иланг-иланг, жасмин, майка роза, сандалово дърво, ванилия и други аромати.

  • Shalimar

Jacques Guerlain създава този ванилов аромат през 1925 година. Парфюмът е кръстен на великолепната градина на Shalimar, която е построена от император Shah Jehan за една от съпругите му. Той се превръща в незабавен хит през 1925 г. и все още е изключително популярен и до днес.

  • Joy

Joy е известен с това, че в един момент е бил най-скъпият парфюм в света. Той е създаден през 1930 г. от Henri Alméras за Jean Patou, за да приповдигне мрачно настроение, което се е спуснало над света след катастрофата на фондовия пазар през 1929. Този парфюм се основава на ултра деликатен аромат на жасмин и роза, и е един от любимците на Jacqueline Onassis.

  • L’Air du Temps

Francis Farbon създаде за Nina Ricci L’Air du Temps през 1948 година. Ароматът е известен със съчетанието на жасмин, гардения, карамфил и сандалово дърво, този свеж аромат е огледало на женския идеал за света. Освен това марката е известна и със своята козметика, която е и най-желания подарък от всяка жена.

  • Eternity

Втория парфюм на Calvin Klein е създаден от Sophia Grojsman през 1988 година. Известен със своя лек, цветен аромат на фрезия и бял крем – парфюма е приет в Ароматната зала на славата през 2003 година.

  • Angel

Този невероятно популярен парфюм е създаден през 1992 г. от Olivier Cresp за Thierry Mugler. Сладкият му аромат е известен със съвкупността си от мед, карамел, ванилия и сандалово дърво.

Ася Йорданова