Роля на богатите на калий торове в изхранването на растенията

калий при растенията

Растенията получават много от хранителните вещества от почвата под формата на минерали и абсорбират въглерод и кислород от въздуха. Минералите, които растенията извличат от почвата и приемат от водата чрез своите корени могат да се класифицират в три категории – първични макроелементи, вторични макроелементи и микроелементи. Към първичните макроелементи се включват азот, калий, фосфор и силиций. Вторичните елементи са магнезий, калция и сяра. Макроелементите, особено първичните са жизненоважни за растежа и здравето на растенията и дефицита им води до увяхване, недохранване и смърт. В категорията на микроелементите влизат натрий, селен, никел, желязо, манган, цинк, мед, хлор, бор и молибден, като те са необходими в много малки количества, но също са важни за здравословният растеж на растенията.

Роля на калия в изхранването на растенията

Както виждаме, калият е от първичните макроелементи. Това го прави много важен за правилният растеж. Калият регулира растежа и метаболизма на растенията и недостигът му веднага се отразява на всички онези функции на растенията, които са директно свързани със синтезирането на хранителни вещества и получаване на енергия от тях. Недостатъчните количества калий могат да доведат до спиране на фотосинтезата, като това ще причини спиране на превръщането на минералите в храна. Повечето торове включват точните количества калий, който е нужен за стимулиране на растежа и за повишаване на метаболизма в растенията.

Ефект и белези, по които може да се забележи недостиг на калий в растенията

Както споменах, растенията успяват да си набавят повечето хранителни вещества от почвата, въздуха и водата и растежът им се поддържа от достатъчната влажност и слънчева светлина. Всички тези неща осигуряват добри условия за развитие, но количеството калий нужно на растенията няма как да се получи без добавянето на точните торове. С помощта на продукти, съдържащи Калий, отглежданите култури получават достатъчно калий и аминокиселини, които осигуряват експлозивен растеж, а плодовете са много по-едри, с наситен цвят и по-сладки (получава се по-високо съдържание на плодови захари).

Първите сигнали за недостиг са поява на жълти точки по младите листа. Старите листа започват да увяхват и ръбовете им стават кафяви, въпреки че растението е поливано редовно. Малко след като са се появили първите признаци, растенията стават много по-податливи на болести и атаки от паразити. Стените на клетките отслабват и защитните сили на растението намаляват значително. Добавянето на торове богати на калий към почвата или листата решава моментално тези проблеми и връща отново жизнеността на растенията.

Ася Йорданова