Съвети за отглеждане на билки – достатъчно торове, правилно засаждане и грижи

билки

Отглеждането на билки в домашни условия е не само хоби, а те могат да освежат въздуха в стаята и да ви осигурят богата на полезни вещества храна. Някой от основните и важни неща, които трябва да се запомнят преди да започнете отглеждането на билки са доставянето на достатъчно хранителни вещества чрез използването на торове, добре дренирана почва, достатъчно пространство, вентилация и слънчева светлина.

Засаждане

Можете да купите готови фиданки, но много хора предпочитат използването на семена. Ако използвате семена, трябва да пуснете достатъчно, защото не от всички се получават фиданки. Най-добрите билки с които можете да започнете са босилек, розмарин, алое вера, мента и мащерка.

Саксиите използвани за засаждането трябва да бъдат дълбоки поне 15 сантиметра. По принцип за всяка билка се използва различна саксия, но ако саксията е достатъчно дълга може в нея да се засадят няколко вида билки. Някой хора обичат да използват висящи кошници за засаждането на билките.

Независимо от използваният съд, дъното му трябва да се напълни с камъчета за да се улесни оттичането. След това се слага чакъл следван от слой пясък и чакъл. Над тях се добавя почва обогатена с торове, които ще дадат тласък на растежа и здравословно развитие, а най-горният слой почва се използва за засаждането на растенията. Саксията не трябва да бъде пълно до ръба, а да има около 2-3 сантиметра за да може да се полива и водата да се задържа вътре.

Поливане

То трябва да се прави само когато е нужно. Не е препоръчително постоянното поливане, защото води до ерозия на почвата и до други проблеми. Водата, с която се полива не трябва да бъде много студена.

Опрашване

При липса на насекоми, които да правят това вие можете да го извършите чрез използването на четка.

Кулинарни билки

Билките използвани в готварството се наричат кулинарни билки. Някой основни кулинарни билки са копър, сминдух, босилек и мента. Пресните растения използвани за кулинарни цели добавят неповторим вкус на храната, а също така осигуряват веществата, които са дефицитни в дневният ни хранителен режим.