Можем ли да постигнем добри резултати в отглеждането на растения без употребата на течни торове?

здраво растение

Какво представляват течните торове?

За да отглеждате каквито и да е растения, били те цветя, декоративни храсти или земеделски култури, вие трябва да им осигурите добра среда, в която да виреят. Тази среда обикновено е почвата, като тя може да бъде както обикновената градинска пръст, така и специално създаден почвен субстрат, в който растенията да създадат своята коренова система и да започне развитието на техните стебла и листа.

Тъй като почвата в повечето региони на Земята е изтощена от дългогодишна употреба, тя не може да предостави на растенията най-важните хранителни елементи или поне не в достатъчно количество, така че те да виреят и растат силни и здрави. Когато говорим за диво/свободно растящи растителни видове, това не е от особено значение, но когато се касае за градинарство и особено за сериозно земеделие, липсата на добра хранителна среда за растителните култури може да се окаже сериозен проблем.

Тук се проявява ролята на изкуствено създадените хранителни елементи, познати на повечето градинари, като торове. Ако до преди няколко години, тези торове бяха основно синтетични химикали, то днес все повече растениевъди и земеделци залагат на екологично чистото Био земеделие, използвайки напълно натурални, течни торове.

Предимството на течните торове се състои в това, че те позволяват много по-лесно дозиране и употреба и в същото време предлагат много по-висока усвояемост на полезните хранителни съставки. Течните торове се предлагат в силно концентриран вид и се използват, като се разреждат с вода, превръщайки се в специални хранителни разтвори.

Какво съдържат течните торове?

Тъй като представляват микс от хранителни вещества, течните торове съдържат най-важните микро и макроелементи, необходими за развитието на растенията. Когато почвата е бедна на важни минерали, като калций, магнезий, фосфор, желязо и цинк, растенията страдат от недохранване, което спира тяхното развитие. Течните торове, в голямата си част съдържат всички тези минерали, както и допълнителна комбинация от ензими и соли и то в прецизно дозирано съотношение, така че растенията да получат точно това, от което се нуждаят.

Някои от продуктите, предлагани на пазара съдържат и важни растителни хормони, целящи да подобрят развитието на корените, да заздравят стеблата и листата или да стимулират цъфтежа на растенията. Като допълнителен компонент в някои течни торове може да присъства и специален агент, осигуряващ надеждна защита на листата и корените срещу болести и вредители. Качествените препарати залагат на изцяло натурални суровини, които не увреждат почвата и най-вече не придават токсичност на земеделската продукция – плодовете и зеленчуците.

Защо е важно да избираме и използваме внимателно течните торове?

Опитните градинари и земеделци са установили от своя дългогодишен опит, че не всички течни торове, подобрители и стимулатори, предлагани на пазара са добри. Използвайки евтини ниско качествени торове за подхранване на растителните култури, рискувате да унищожите своите насаждения и да изгубите цялата си реколта. При некачествените торове не можем да бъдем сигурни, че съдържанието, описано на опаковката отговаря на истината. Съотношението на съставките – също.

Използвайки евтини продукти на неизвестни производители рискувате да закупите непълноценна и дори опасна храна за своите растения, затова винаги залагайте на сигурното, като използвате торовете на известни марки, каквито растениевъдите използват от години. Най-добрите градинари в света са холандците и техните торове, съвсем логично са едни от най-качествените, предлагани на пазара.

Дозирането на хранителния разтвор също е изключително важно, както и периодът, през който определен препарат се използва. При приготвяне на хранителния разтвор, с който ще подхраните своите насаждения винаги спазвайте стриктно указанията, посочени на опаковката. Не си мислете, че повече тор означава по-големи растения и повече плод, защото високата концентрация може да причини изгаряне на корените на вашите растения.

Периодът на употреба също е особено важен. Повечето течни торове имат специално предназначение – за растеж, за цъфтеж, за коренова система, а това означава, че трябва стриктно да се съблюдават етапите от развитието на растенията, така че торът не само да не навреди, но и да изпълни своето предназначение.

Ася Йорданова