За добиви като от мечтите – оптималните торове за ускорен растеж на културите

торове за растеж

Доброто разбиране какво точно кара растенията да растат по-бързо и да дават по-високи добиви е в основата на съвременното земеделие. Природата е създала перфектната вътрешна и външна система за нарастване на растенията. Хората от своя страна могат да дадат своя принос като помогнат с правилното и балансирано хранене чрез добавянето на торове, които са горивото за извършването на всички реакции в растението за да се получи желаният резултат. Растенията са автотрофни организми, което означава че могат само да си набавят хранителни вещества, но когато почвата е бедна и външните условия са лоши то помощта на човека е незаменима.

Едно от най-важните неща е да се разбере какви вещества са необходими за правилното развитие на реколтата и да се постигне баланс между тях за да се даде тласък за бурен растеж. Технологиите за създаване на оптималните хранителни добавки са се развивали в течение на векове, смесвали са се съставки, рафинирали са се, докато се е стигнало до днешните високотехнологични торове с перфектното съотношение на аминокиселини, микро и макроелементи, които решават проблемите на растенията свързани с недостигът или излишъкът на препарати.

Растенията, като всеки жив организъм имат нужда от много енергия за да дадат високи резултати. Тук е мястото където L- аминокиселините влизат в играта. С доставянето на тези аминокиселини, особено в пиковите фази на цъфтеж, растенията много по-лесно се справят с окапването на цветовете и дават по-едри и добре оформени плодове.

Витамините, минералите и ензимите са другите важни съпътстващи фактори за растежа. Те се доставят чрез корените и недостигът им може да доведе до забавяне процеса на фотосинтеза. Въпреки че се твърди от някой учени, че растенията сами могат да синтезират необходимите им витамини, това не е доказано и затова е най-добре те да се доставят от многокомпонентните формулации на торовете, с които ги третираме.

Природата помага на растенията да се развиват, но човешката намеса е жизненоважна за постигане на високи добиви. Въпреки, че добавките не могат да заместят слънцето и водата те допълват природните елементи и се получава перфектният стимул на растежа, а от там и добиви от мечтите.

Евгения Атанасова