Малта – перлата на Европейският съюз

остров Малта

Въпреки, че е членка на Европейският съюз преди България, българите незнаят много за тази държава. Най-важното тя е островна. Това означава, че има мек климат, винаги плюсови температури и много ветрове през така наречената тяхна зима, което е еквивалент на нашата есен.

Нормално е преди да заминем за някоя държава или местенце да се поинтересуваме за повече подробности. Малта е разделена на 3 части – три острова. Най-големият се нарича Малта, а най-малкият Комино. Средният е Гозо и на него е по-развито селското стопанство и земеделието въпреки, че там няма реки и езера. Когато заминете на своята почивка в Малта трябва да се насладите на пътуването на ферибот. Цената е приемлива, въпреки че за жители на Малта е почти безплатно.

Друго, което че ви направи впечатление е, че там липсва престъпност. Хората си оставят домовете отключени. Когато някой отиде на пазар или до центъра с кола не я заключва оставяйки я за малко напълно незащитена. В Малта законите работят, но и културата на малтийците е достатъчно добронамерена и честна, за да живеят в един по-добър свят пълен с доверие и спокойствие.

Архитектурата там напомня арабския свят – ниски сгради само с няколко етажа. Покривите са плоски. Улиците са тесни, чисти и много уютни. Всяко едно нещо вдъхва спокойствие и покой на душата, когато се разхождате из града.

Много избират Малта пред възможността за почивка в Бали, защото до там се пътува за 2 часа със самолет и то само с лична карта, без нужда от виза и други административни пречки. Почивка на Малдивите също е изкушаваща предвид, че са започнали да потъват. Но Малдивите не могат да предложат градска атмосфера на туристите търсещи повече нощен живот.

Проблемът, обаче, който обединява тези прекрасни места за почивка е липсата на питейна вода. Това е голям за тамошното население. Питейната вода се внася. Единствено Малта се е заела с изграждането и поддръжката на собствена пречиствателна станция, която да може да поеме нуждите на цялто население плюс туристите и туристическия бизнес.

Нели Петкова