235 стъпала водят към древната история на крепостта Червен

средновековен град и крепост Червен

изображение: Wikimedia

Средновековната крепост „Червен” е магическо място, където се срещат древната история и природната хубост. Намира се северно от село Червен, Русенско, в района на Поломието.

Средновековната крепост е разположена на продълговат скален рид, обграден от река Черни Лом.

Тя е атрактивен туристически обект, посещаван от стотици български и чужди туристи. Екскурзоводите трудно могат да изброят националностите на гостите – от цяла Европа, Япония, като разбира се най-многобройни са румънците, защото районът е на 30 км от Дунав и град Русе. Обикновено разходката им се съчетава с разглеждане на Ивановските скални църкви в съседното едноименно село. Най-добрия начин да стигнете до тук е като част от организирана група с автобус или ако сте индивидуални туристи – с автомобил.

Ако сте любители на пешеходния туризъм, трябва да се придвижите от Иваново до Червен с маршрутен автобус, който има курс само рано сутрин и се връща в обратна посока следобед. Пътят е хубав, а и е маркиран с указателни табели. От края на селото ще стигнете за 15-20 минути спокоен ход до крепостта. Трябва да изкачите по склона точно 235 стъпала и ще стигнете до голямо табло с план на крепостта, където ще видите всички обекти с описание къде се намират. Първо Ви очаква прекрасна гледка към Поломието, в скали в зелена премяна, обсипана с пещери.

На 5 метра от табелата надолу слиза немаркирана пътека, която обикаля скалния рид по протежение на поречието. Очертава почти правилен кръг от 3 километра и предлага невероятна емоция. Пленителна е красотата на скалните ридове, погледнати отдолу, както и бреговете на Русенски Лом. Като обиколите крепостта ще излезете на изходния пункт, където има заведение и паркинг.

Ако продължите разходката след указателното табло, ще попаднете в един друг свят. Тук са събрани следите на различни епохи от нашата история. Поради естествената защитеност на местността от три страни със скали, още към 1500 – 1200 г. пр. н. е. тук се заселват траките. След това идват славяните, а районът е опустошаван от различни нашественици – авари, дакийски славяни и др. Следват превратни години, белязани от непрекъснатите борби с Византийската империя за самостоятелност.

След въстанието на Асен и Петър, Червен постепенно става град и се превръща в един от главните центрове на Средновековна България. Той е бил феодално владение на българския цар Георги Тертер /1280-1292/. Селището е един от центровете на монетосечене в България през този период

През ХІІ – ХІІІ в. само най-високата част на крепостта е защитена със стени и четвъртити кули, като планът повтаря устройството на по-ранната византийска крепост.

Най-добре съхранена до днес е кулата на западната стена на Цитаделата. По неин образец е възстановена Балдуиновата кула на „Царевец” във В.Търново. Има застроена площ около 2000 кв. м и укрепена – 60 м на 30 м. Постройките й са разположени около открит вътрешен двор. Цитаделата и замъка са естественият център на средновековната крепост.

В замъка има жилищни помещения на етажа и такива със стопанско или отбранително значение в приземието. В двора се намира и водохранилище, издълбано в земята. При нападение стените и бойната кула в югоизточната част са защитавали обитателите на замъка. До входа му е църква № 3. В близост е и покрит катедрален храм, който е сравнително запазен. Целият хълм е осеян с църкви. Дори до крепостната стена има останки на малък храм.

Историята на крепостта Червен е белязана от възходи и падения. Заради стратегическото си положение и красивия район е била разрушавана и въздигана. До портата на нейната превратна столетна история водят 235 стъпала. Само 235 стъпала и пред Вас ще се разкрие магическата красота на Поломието.

Владислав Аврамов