Как да постигнем дълбок и спокоен сън?

дълбок сън

Проблемите със съня са много сериозни, но повечето хора, които страдат от тях не им отделят необходимото внимание. Непрекъснато се появяват изследвания, които свързват проблемите с безсънието със затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, Тип 2 диабет. Има прости съвети, които можете да следвате и да се отървете, или поне да намалите проблемите със съня.

  • „Утрото е по-мъдро от вечерта”

Оставете обмислянето на сериозни проблеми за сутринта, когато ще сте отпочинали и по-благоразумни. Тежкият работен ден, спорът с приятел, грижите за децата са все важни и затормозяващи добрия сън неща. Постарайте се да споделяте проблемите и грижите си с най-близките хора, които ще помогнат да се отърсите от напрежението.

  • Внимавайте с уикендите

Заспиването в по-късен час, последвано от спане до късно е класика през уикендите. Нарушеният делничен режим заблуждава вътрешния часовник на организма, който се контролира от нервни клетки в мозъка. Те регулират също апетита и температурата на тялото.

Ако все пак останете до късно вечерта, не си позволявайте да спите повече от един час по-дълго от обичайното. Можете да се поглезите с половин час следобедна дрямка, която няма да наруши нощния сън.

Прочетете също: Как да се справим с безсънието без лекарства?

  • Половинката ви хърка ужасно

Хъркането на някои хора по децибели може да надвиши дори рязането с трион. Това може да ви събуди дори от фазата на най-дълбок сън. На пазара вече се продават какви ли не възглавници, матраци и лекарствени препарати, които можете да опитате. Не се отказвайте лесно, а проявете търпение и търсете, докато не намерите най-добрия вариант. Добрите стари тапи за уши също не са за подценяване.

  • Проблеми с хормоните

Промените в нивото на естрогена и прогестерона около периода на менопауза могат да попречат сериозно на добрия сън. Симптомите са често будене през нощта и обливане от топли вълни. Не подценявайте проблема, а потърсете лекарска помощ. Горещата вана няколко часа преди сън също може да помогне.

Трябва да спазвате и определен график за лягане и ставане. Ежедневното кратко физическо натоварване е препоръчително. Избягвайте кофеина след обяд и алкохола – три часа преди сън. Спете в хладна стая, за да избегнете горещите вълни и изпотяването. В краен случай може да се наложи и хормонална терапия. Според последни изследвания тя може да бъде безопасна за жени около 50 – те, особено, ако е в малки дози и за кратко.

  • Проблеми със стомаха

Не е добре да си легнете гладни, както и преяли. И в двата случая е вероятно да се събудите през нощта. Парче сирене или сварено яйце са подходящи, ако все пак решите да хапнете преди лягане. Протеините са за предпочитане пред мазнините и въглехидратите.

  • Разхвърляна и мръсна спалня

Бъркотията не е подходяща за спалнята – подът, масата, тоалетката, всичко трябва да е подредено и чисто. Според психолозите разхвърляната спалня е стресираща. Не претрупвайте стаята, подреждайте я и я чистете редовно. Това създава и чувство за уют. Това помещение не е най-удачното място за компютър, но ако не можете да му намерите друго място, поне го изключвайте през нощта. Светлината от включен монитор, според някои учени, пречи на производството на мелатонин, хормон, отговорен за това тялото да разбере, че е време за лягане.

  • Нещо в стаята ви свети

Вярвяте или не, светлината от улични лампи, будилник, ДВД плеър може да ви държи будни. Дори слабата светлина е достатъчна, за да дразни ретината, когато очите са затворени и ви кара да се чувствате будни. Ако е невъзможно да елеминирате всички светлини, можете да си купите маска за очи.

  • Чувате звуци

За някои хора, всякакъв вид звуци – от телевизор, шумни съседи, коли, пречат на съня. Други, не могат да спят при пълна тишина. Преценете от кой тип хора сте и вземете нужните мерки.

  • Прах и акари

Споделяме кревата си с между 100 000 и 10 милиона акари, както и прах, които могат да предизвикат от леки до тежки алергии. Не използвайте един матрак повече от 10 години и го почиствайте с прахосмукачна редовно. Проветрявайте стаята всеки ден.

  • Без домашния любимец

Всички обичаме домашните си любимци, но стаята в която спим не е място за тях. Освен дразненето от козината им, те могат да ни събудят, когато се въртят и се движат. Ако не можете да се разделите с домашния си любимец, поне не го пускайте в леглото.

Нели Петкова