Какви щети покрива застраховката „Гражданска отговорност“?

застраховка Гражданска Отговорност

Застраховката „Гражданска отговорност“ покрива медицинските разходи на пострадалия шофьор, участвал в произшествието, както и разходите вследствие на пътно-транспортно произшествие, ако Вие като застраховано лице, сте виновен за пътно-транспортно произшествие.


Същност на застраховката „Гражданска отговорност“

Застраховката Гражданска отговорност основно означава законовото задължение на шофьора да заплати щетите, ако е намерен за виновен за пътно-транспортно произшествие или за друга ситуация, в която са причинени физически наранявания или имуществени щети.

Автомобилната застраховка на виновната страна се изплаща в размера, определен от застрахованото лице в застрахователната полица.

Какво покрива:

  • Физическо нараняване – застрахователната компания заплаща медицинските разходи на пострадалата страна;
  • Имуществени щети – застрахователната компания заплаща разходите по ремонтните дейности на потърпевшата страна или други имуществени загуби;

Вие можете да използвате минималното покритие на застраховката, което да покрие всичките Ви законови задължения, за да бъдат изплатени медицински разходи и имуществени вреди, ако Вие сте причина за пътно-транспортно произшествие. По принцип минималното покритие на застраховката може да е достатъчно, но в случай на по-голям инцидент то няма да покрие всички разходи.

Ако това стане, ще трябва да извадите пари и от своя джоб, за да заплатите всичко или да сте подготвени за съдебно дело.

Кратко казано застраховката „Гражданска отговорност“ се изплаща на потърпевшия, а не на притежателя на полицата. Ако не искате да се тревожите, че ще бъде повдигнато обвинение или че ще трябва да плащате допълнителна сума, тогава изберете по-голямо покритие на щетите.

Защо застраховката „Гражданска отговорност“ е толкова важна?

гражданска отговорностИма много причини, поради които застраховката „Гражданска отговорност “е важна. Първата и най-важната от тях е, че тя Ви осигурява достатъчна финансова защита, ако сте сметнат за причинител на пътно-транспортно произшествие и сте законово задължен да заплатите медицинските разходи и разходите по имуществените щети.

По- високото покритие на щетите е за предпочитане. Въпреки това някои вярват, че нищо не може да им се случи на пътя. Затова те избират минималното покритие. Е, може би тези хора са прави, може би те няма да претърпят злополука на пътя.

Ако можете да поемете риска, тогава изберете минимума. Но ако в момента имате допълнителни средства, защо да не ги инвестирате във Вашата застраховка, вместо да се тревожите всеки път, когато сте на пътя? Винаги е по-добре да сте осигурен, вместо после да съжалявате.

Да имате застраховка „Гражданска отговорност“ не означава, че сте застрашен от някакъв вид инцидент. Това означава само, че не искате да поемате никакъв риск. Произшествия се случват, но никой не може да предвиди къде и кога. Най-доброто е да сте винаги подготвен и да сте въоръжен с подходящите оръжия. В този случай застраховката е най-доброто Ви оръжие.

Владислав Аврамов