Оплождането при растенията

размножаване на растения

Учени разкриха загадката на двойното оплождане при растенията

Учени от Университета в Лестър откриват нови факти за оплождането при растенията. Те установяват кой е генът, който „отключва” мъжкия пол, съобщи Сайънс Дейли .

Това е едно ново ниво на разбиране действието на гените, необходимо за да се намери пътят за успешната репродукция на растенията и производството на семена.

Професор Дейвид Туил и колегите му напомнят, че растенията, за разлика от животните не изискват една, а две сперматозоидни клетки (спермии), за успешно оплождане. Едната е необходима, за да се слее с женска полова клетка и да създаде ембрион, а другата – за производство на тъкан, която да изхранва семето. Мистерията при това двойно оплождане е как едно поленово зърно може да произведе чифт сперматозоидни клетки.

Учените откриват двойната роля на DUO1, регулаторен ген, необходим за производството на сперматозоидни клетки при растенията. Резултатите показват, че генът е ключов за деленето на сперматозоидните клетки и в същото време – за подсилване на функциите им.

Оказва се, че DUO1 е отговорен за изразяване действието на важен протеин, който контролира деленето на клетките и изразяването на гени, които са критични за диференциацията на гаметите и оплождането.

За първи път се разгадава на молекулно ниво как гаметите при растенията се диференциират. Откритието ще помогне да се разбере механизмът, през който преминава и се развива клетъчният цикъл. Ще се проследи развитието на гаметите и начинът, по който те контролират поведението на растенията.

Изследователите откриват и гени- тясно свързани с действието на DUO1 при голям брой цъфтящи растения и мъховете. Предполагат, че DUO1 може би е част от древна регулаторна клетъчна мрежа.

Любопитно е и че генът се свързва с клас регулаторни протеини- Myb, които са отговорни за раковите заболявания при хората, като например левкимията.

Откритието може да доведе до нови молекулярни методи за въздействие върху потенциала за размножаване на растенията, производството на семена и контрола на гените при генномодифицираните култури.