Как да започнем да търгуваме на форекс пазара?

валутен пазар

Всеки, който иска да започне някаква собствена инвестиционна дейност се е интересувал от различните варианти и финансови инструменти и разбира се, кой брокер или инвестиционен посредник да избере за да започнем форекс търговия. Днес ще се опитаме да отговорим на този въпрос- какви са последователните стъпки преди да решим в какво и каде да инвестираме?

Първото нещо е да определим каква инвестиция търсим, колко рискова, колко продължителна, с колко средства за инвестиране разполагаме и колко време сме готови да останем в отворена позиция, преди да приберем печалба или да преглътнем загубата. Обикновено колкото по-рискова е една инвестиция, толкова по-висока е потенциалната възможност за печалба и съответно загуба. Но нека първо да изброим, кои са най-разпространените и най-достъпни масови възможности за инвестиране: банков депозит, облигации, акции, цветни метали, фючърси и форекс. Разбира се има и други финансови инструменти, но те са съвкупност или вариация на изброените по горе- такива са сертификати, индекси, фондове, суап и други.

Но не трябва да забравяме, че възможностите за инвестиране са много по-широки от възможностите, които само финансовите инструменти ни предоставят, те са само малка част от диапазона на интерес на обикновения инвеститор. Възможно е дори човек да инвестира в усъвършенстване на собствената си квалификация и това да се окаже добра инвестиция. Но целта на тази статия е да ни помогне да направим първите стъпки при инвестирането на финансовите пазари.

Заради големия интерес ще се спрем по конкретно върху търговията на форекс пазара. Първо ще отговорим на въпроса какво трябва да гледаме като си избираме брокер. Това е много важна стъпка за израждането на успешна търговия. Едно от основните неща е брокера да има локално представителство в държавата, в която се намирате или по-възможност да е местен брокер.

Следващото важно нещо е платформата за търговия да е лесна за работа и достъпна за сваляне и тестване. Сайтът на избраната от вас компания трябва да има секция, от която да можете с лекота да извършвате преводи и тегления, секция с информация за условията за търговия на различните финансови инструменти и секция с форекс новини. Но най-важното е преди всичко да изпробвате условията на компанията с демо сметка за по-продължителен период, минимум около месец-два и да прецените дали Ви допадат.

Следващата стъпка е израждането на собствена стратегия за търговия, но на това ще се спрем по-подробно в някоя от следващите публикации.

Владислав Аврамов