Съвети и идеи за вашата кухня

кухненско обзавеждане

Кухните, както всяко друго нещо претърпяват огромна трансформация през годините. Някога изградените в най-далечния край на сградата кухни отстъпват място на изнесените в предната част стилни помещения. Тънкият момент пред дизайнерите е направата на отворени подредби, обърнати към всекидневната или съединяването в едно на кухнята с трапезария или всекидневна. В процеса на изграждане на вида на кухнята, съществуват някои неща, които е необходимо да се премислят, като да речем дали ще се монтира остров? Модерен или традиционен дизайн искате? Вида на оборудването, което ще разположите в нея? Колко и какво осветление ще има?

– Кухните като неразделна семейна стая

Независимо дали преоборудвате кухнята си или купувате друга в нов дом, съществуват някои неща като монтирането на остров да речем, с които би трябвало да се съобразите. Ако да речем искате да свържете кухнята с хола, може да го направите с бар-плот – едновременно удобен и стилен. Дори бихте могли да поставите готварската печка в плота и така по време на готвенето, може да водите хубави разговори с гостите си.

– Разпределете си шкафчетата преди да подредите

Определете предварително кои шкаф и чекмедже за какво ще се употребяват и мястото, което ще трябва изобщо в кухнята. Отлично начало е площта на плота. Вземайте идеи от кухнята, която сте използвали досега, определете какво ви е липсвало и кое е пречело.

– Осветление под обзавеждането

Лампата обикновено не му се отдава особено значение при проектирането на кухнята. В интерес на истината с добро осветление в кухните, шкафовете обикновено остават тъмни. С няколко подходящо разположени диодни или луминисцентни осветителни тела, цялото помещение може да изглежда доста по-голямо и удобно.

– Кухня – коридор

Доста дизайнери препоръчват използването на кухня – коридор или т.нар. U-образни кухни. Идеална, при положение, че сновете между печката и мивката.

– Кухненските плотове

Мрамор, Гранит, Варовик са сред най-използваните естествени материали за плотове, използвани в наши дни. Използването на керамични плочки също е доста разпространено сред интериорните дизайнери, тъй като те са удобни и се намират в огромно цветово разнообразие. Термоплотовете от изкуствени материали и са добър избор поради отношението цена качество, което осигуряват и отново изобилието на огромна цветова палитра. Дървените плотове, от масивно дърво, са разкошно хубави, но нямат издръжливост на вода и топлина и поради това рядко намират приложение в кухните.

– Поставяйте аксесоари за кухни на тавана

Направете визуална граница между различните помещения без да правите паравани. Елегантна поставка за чаши, кухненски ширм или малък шкаф, поставени на тавана са добър начин за целта.

– Кухненското обзавеждане определя тона за цветовата палитра на интериора

Шкафовете в кухните са водещи при избора на общата визия на цветове за кухненския интериор. Ако харесвате светъл интериор, изберете светла дървесина – кестен, явор, бреза, бук, дъб.

Нели Петкова