Лош холестерол, победен от бадемите

бадеми

Високите нива на холестерол в организма или по-точно казано на лошия LDL холестерол водят до натрупване на холестерола по вътрешните стени на кръвоносните съдове и оттам до тяхното стесняване и затруднен приток на кръв по тях.

Резултатите могат да бъдат най-различни – от стенокардия и атеросклероза до миокарден инфаркт и мозъчен инсулт. Какво препоръчват специалистите? Да се намали приемът на храни с високо съдържание на холестерол – месо, големи количества яйца и млечни продукти и да се наблегне на леки и здравословни храни, богати на витамини и фибри.

Много от диетолозите препоръчват честата консумация на ядки, особено в суров вид. Те са изключително полезни и съдържат ценни съставки, които спомагат за понижаване нивата на лошия холестерол в организма и поддържане нивата на „добрия“ холестерол в норма като по този начин допринасят в значителна степен за минимизиране риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Безспорно ядките с най-голям успех в борбата с холестерола са бадемите.

Те са изключително ефикасно средство и срещу наднорменото тегло като наред с това спомагат за общото добро здраве и тонус на организма. Високото им съдържание на антиоксиданти ги прави предпочитани ядки за ежедневна консумация. Така например, в 50 грама бадеми се съдържа такова количество антиоксиданти, каквото можем да открием в половин килограм броколи или в няколко чаши черен или зелен чай. Освен че са изключително богати на антиоксиданти, бадемите съдържат още редица ценни вещества като магнезий, калий, желязо, витамин Е и др.

Бадемите, също така, предоставят на организма така важните ненаситени мазнини, от които той има нужда, за да функционира правилно. Паралелно с това, те са ядките с може би най-малко калории – в една шепа от тях се съдържат не повече от 100-150 калории. Високото съдържание на диетични фибри в бадемите пък улеснява храносмилателния процес и води до значително редуциране на излишните килограми и мазнини.

В резултат на всичко това специалистите горещо препоръчват ежедневната консумация на умерени количества бадеми с цел поддържане на добра физическа форма и предпазване от сърдечно-съдови проблеми и висок холестерол.

Нели Петкова