Фибрите – мощен враг на високия LDL холестерол

висок LDL холестерол как да се намали

Високият холестерол или по-точно наличието на високи нива на т.нар. лош холестерол, който се натрупва по стените на кръвоносните съдове и затруднява свободната циркулация на кръв, създава реални предпоставки за развитието на множество сърдечно-съдови проблеми и усложнения като атеросклероза, инсулт и инфаркт.

Изключително важно поне веднъж на пет години да се измерват стойностите на холестерола ни като това, разбира се, важи за хора без оплаквания в тази област и без генетична предразположеност към подобни здравословни проявления. За хората с проблемен холестерол прегледи се правят на много по-чести интервали и по преценка на лекуващия лекар.

Едно от средствата за понижаване нивото на холестерол в организма е изграждането на правилен и здравословен хранителен режим. Важно е какво поглъщаме с храната. И тъй като всички диетолози и експерти са единодушно на мнение, че фибрите са едни от най-полезните и диетични хранителни съставки, то е изключително важно да се научим да ги разпознаваме в отделните храни, които приемаме.

Най-богати на диетични фибри са зелето, грахът, бобовите култури и ябълките – те съдържат целулоза. Полуцелулоза пък се намира в най-големи количества в пълнозърнестите храни и триците. Друг вид фибри са полифруктозата и клеят – тях можем да намерим в овесените ядки, бобовите растения и ечемика.

Ябълките също са изключително богати на пектин, както и ягодите и някои цитрусови плодове, особено грейпфрутът. Скорбялата изобилства в картофите и бананите. Лигнинът се среща най-често в горските плодове като ягоди, малини, боровинки и къпини, както и в житото и в някои корени на зеленчуци. Други важни източници на фибри са броколи, карфиол, маруля, копър, зелен фасул, целина, спанак, патладжан, ленени семена, краставици, елда, захарно цвекло, кайсии, гъби и т.н.

Всичките тези категории богати на фибри храни спомагат за намаляване на нивата на лошия холестерол, възпрепятствайки процеса на абсорбция на холестерол от храната и затова е хубаво да бъдат заложени в хранителния ни режим. Освен това те регулират перисталтиката и доброто функциониране на цялостната храносмилателна система, както и спомагат за понижаване на кръвната захар. Не бива обаче да се прекалява с консумацията на храни, богати на фибри, поради опасност от дехидратация на организма.

Евгения Атанасова