Кога ни е нужен психолог?

псохолог

Човешката психика е нещо, което всеки от нас трябва да разбира. Реалността, обаче, е съвсем различна. Нека обърнем внимание на няколко примера, които могат да ни дадат представа кога е добре да се обърнем към психолог дори да става въпрос просто за един разговор.

От изключително голямо значение за всеки човек е средата, в която живее и работи да бъде спокойна и да има разбирателство в социалните контакти. В действителния живот не е така. Всеки ден човек се сблъсква с различни проблеми и грижи, които го карат да се изнерви и измори. Какво става когато нервите и умората вземат връх? Има различни възможности, които разглеждат различни аспекти от човешката психика. Най-често проявените сред хората са:

1. Проявата на депресия при хора, които се чувстват подтиснати. Истинската депресия е чувство, което взима връх над човека и той няма желание за абсолютно нищо. В това число влиза общуване с хора, дори и липса на желание да стане сутрин от леглото.

2. Стресът е друг често срещан случай сред хората. Това състояние има негативен характер върху психиката и физиката при хората. Може да доведе до нервни сривове и други.

3. Алкохолизмът е друга черта, която се проявява все повече сред хората. Увеличава се процентът на тези, които търсят утеха или спокойствие в чашата. Причините за алкохолизма могат да бъдат различни – емоционални или психически.

Освен споменатите съществуват още много случай и заболявания сред хората, като анорексия, булимия, проява на фобии и т.н. При всички тези случаи е необходимо да се потърси помощ от психолог, който да ни осигури нужното внимание и ако се наложи терапия, за да преодолеем проблемите. Много хора страдат от заболявания и проблеми, но малка част от тях предприемат решителната крачка към преодоляването им. Точно поради тази причина е необходимо ако забележим вероятност даден проблем да се прояви при нас или при наш близък да се обърнем за помощ към психолог незабавно без да губим никакво време. Точно това е най-сигурната гаранция, че ще можем да предотвратим проблема в неговото начало.

Разбира се шансът човек да се излекува, ако вече е развил дадено заболяване е в полза на хората, които ИСКАТ да се излекуват. Тези, които страдат от проблеми и заболявания, особено от сериозни такива трудно преодоляват своите проблеми. Но трудно не означава невъзможно. Затова всеки, който иска да преодолее проблемите си трябва да говори за тях със своя психолог и така да си осигури здраве.