Храни полезни за жената след 40

храни полезни за жената след 40

За заетите жени след 40 има пет основни храни, които доставят важните за здравето желязо, калций, магнезий, витамин К, фолиева киселина, витамин Д, омега з мастни киселини и им помагат да бъдат здрави в забързаното ежедневие. Още по-хубавото е, че тези храни се откриват лесно на пазара и могат да се приготвят по най-различни начини, някои от които много бързи.

1. Броколи

Броколите се споменават все по-често, когато става въпрос за храни, които ни предпазват от рак. Съдържат вещества, които не само неутрализират карциногените, но и стимулират детоксикиращите ензими, които помагат на тялото да се освободи от някои токсини. Веществата в броколите се приемат за особено полезни за жени, защото намаляват риска от рак на гърдата и разпространението на вече съществуващ в организма рак. Този зелен зеленчук се приема и за един от най-богатите източници на флавоноида кемферол, който има защитна роля срещу рак на яйчниците.

Броколите са изключително богати и на фолиева киселина, която защитава ДНК, участва при формирането на нови клетки и синтезирането на протеини. Счита се, че намалява риска от някои видове рак. От изключително значение е и за бременните жени. Подпомага развитието на нервната система на плода и защитава от вродени дефекти. Има проучвания, които свързват недостигът на фолиева киселина с депресивни състояния при жените.

Броколите намаляват подпухването, задържането на вода и други симптоми, свързани с предменструалния период. Освен това са и прекрасен източник на фибри, витамин С, К и А, манган, триптофан, калий, витамини от групата В, фосфор, магнезий и протеини. Богати са и на калций, желязо, цинк и витамин Е. Много от тези хранителни вещества работят заедно. Витамин С например помага на тялото да абсорбира желязо, а витамин К е важен за действието на калция върху костите. Фибрите пък помагат за по-добрата абсорбция на всички хранителни вещества.

За да се радвате на най-добрите качества на броколите, е добре да ги задушавате леко, а не докато станат по-светло зелени и да ги комбинирате със зехтин и лимонов сок.

2. Лук

Различните видове лук имат много лечебни свойства – противовъзпалителни, антибактериални. Богати са на хром, витамин С и фибри, а са и добър източник на манган, витамин В6, триптофан, фолиева киселина и калий.

Лукът се бори с рак, артрит, остеопороза и помага в борбата с инфекциите, настинки и астма. Предотвратява и появата на запек, засилва циркулацията на кръвта, полезен е за сърцето и намалява кръвното налягане и количеството на триглицеридите.Просто няма съмнение – наистина е полезен. Но благотворното му влияние се изразява особено силно при жените, които по-често развиват остеопороза от мъжете, особено по време или след менопаузата. Подобно на броколите, луковите помагат и в борбата срещу рак. Според някои изследвания, консумацията на големи количества лук намалява риска от рак на гърдата с 25%, а на яйчниците – със 73%.

Включвайте лук в колкото може повече ястия, желателно ежедневно. Особено в салати, където може да бъде суров.

3. Листни зеленчуци

Зеленчуци като кале, спанак, кресон, зеле, ряпа са богати на витамин К, А и С, калций, калий, бета-каротин, манган, фолиева киселина, магнезий, желязо и фибри.

След броколите, калето е един от най-добрите източници на кемферол, който се свързва и с възможността да намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Спанакът е изключително богат на желязо, защитава имунната система и помага на тялото да има енергия. Особено важен е при менструация и бременност. А и недостигът на желязо е доста често срещан при жените. Това води до анемия и липса на енергия.

Повечето листни зеленчуци са богати на желязо. Добър източник са и на магнезий, който играе важна роля в много ключови биологични процеси. Този минерал се свързва с много ползи за здравето, като намаляване на кръвното налягане, засилване на имунната система и костите, помага за добър сън, релаксиране на мускулите и намаляване на стреса.

Ето още няколко причини, заради които си заслужава да приемаме достатъчно магнезий с храната. Според womenshealth.gov, мигрената засяга около 29.5 милиона американци, от които около 75% са жени. Счита се, че магнезият намалява остротата и силата на болката при мигрена. Магнезият помага и за абсорбцията на калций, което е от особено значение за превенцията на остеопорозата. И накрая, според Mental Health America, около 12 милиона жени в САЩ изпадат в депресия всяка година и са два пъти по-податливи на нея от мъжете. Депресията е свързана с ниски нива на калций и магнезий, така че не трябва да допускаме недостиг от тях.

Много листни зеленчуци имат високи нива на витамин Е, което е от значение, когато дойде време за менопаузата и горещите вълни. Отлични източници на витамин Е са синапът и ряпата. Има го още в спанака и калето. Подобно на броколите, листните зеленчуци са естествени диуретици и са прекрасни за борба с подуването и задържането на вода.

Спанакът е един от най-богатите на калций растения на земята. Той е особено важен за жените – необходим за здрави кости, особено по време и след менопаузата. Жените, които имат богата на калций и витамин Д диета, е по-малко вероятно да развият диабет тип 2 и да изпитват силни предменструални симптоми. Калцият не е важен само за здрави кости и зъби, но играе роля и за съсирването на кръвта, свиването на мускулите и сърдечния ритъм.

Магнезият и калцият не са единствените, които допринасят за здравината на костите. Витамин К също е важен за здрави кости и играе уникална роля при предпазване от остеопорозата. Това понякога се превръща в причина и хора, които приемат достатъчно калций да страдат от остеопороза. Витамин К помага на калция да се свърже с костите и подпомага абсорбцията му. Всъщност, без достатъчно количество витамин К, трудно бихме имали здрави кости. При липса на витамина, калцият може да започне да се отлага в меките тъкани, вместо в костите и ставите. Това се случва по-често при жените.

За да се възползвате от най-голяма степен от ползата от листните зеленчуци, ще трябва да добавите и малко здравословни мазнини, за да помогнете на тялото да абсорбира хранителните вещества. Например кокосово масло или зехтин.

4. Бобови

Без значение какъв вид боб ще изберете, всяка малка опаковка е препълнена с богата гама от хранителни вещества. Фасулът е невероятно богат източник на фолиева киселина, целулоза, триптофан, белтъчини, желязо, магнезий, калий. Затова ни предпазва от диабет тип 2, високо кръвно налягане и рак на гърдата.

Трудно е да си представим колко фибри се съдържат в една порция боб. Те регулират храносмилането, понижават нивото на „лошия” холестерол, помагат при контролирането на теглото и имат превантивен ефект срещу диабет и сърдечни заболявания.

Калият е от жизненоважно значение за здравето на всеки тип клетки в тялото ни. За наша радост, бобовите са богати на калий. Той играе и съществена роля за костната здравина, мускулната функция и функционирането на нервната система. Многобройни проучвания показват положителна връзка между приема на калий с храната и костната плътност при жените, което предполага важна роля в превенцията на остеопорозата при тях.

Триптофанът е основна аминокиселина с няколко важни функции. Една от тях включва способност за повишаване нивото на серотонин в мозъка. По тази причина, бобовите и други храни с високо съдържание на триптофан, помагат за регулирането на апетита, подобряване на съня и настроението.

Подобно е и въздействието на соята – отличен източник на фибри и протеини. Проучвания свързват вещества в соята с подобрена костна плътност при жени след менопауза. Изследователите смятат, че тези съединения могат да играят значителна роля в превенцията от костни фрактури, както и облекчаване на горещите вълни.

5. Сьомга

Риба, изключително богата на Омега 3 мастни киселини, витамин Д и много добър източник на протеини. Един от малкото естествени източници на витамин Д, който е необходим за абсорбцията на калция и осигуряване на нормалния растеж на костите. Sockeye сьомгата (вид сьомга), е най-богатата на витамин Д, следвана от вида Chinook.

Напоследък витамин Д далеч не се свързва само със здрави кости и предпазване от рахит. Учените тепърва откриват съществената роля на витамин Д за цялостното ни здраве. За съжаление, дефицитът му е широко разпространен проблем, който вече се свързва с депресия и множествена склероза – сериозни заболявания, на които жените са по-податливи. Някои изследователи свързват ниските нива на витамин Д със затлъстяване и повишен риск от диабет тип 2.

Телата ни се нуждаят и от някои мастни киселини, като Омега 3, които най-лесно можем да си набавим чрез сьомгата. Както сигурно вече сте разбрали, те са полезни за сърцето, увеличават “добрия” холестерол, намаляват кръвното налягане, мозъчната функция и какво ли още не.

Прясна сьомга, приготвена с розмарин и черен пипер, покрита с резени лимон – наистина вкусно и здравословно.