„Еко” суперкомпютри от IBM

еко компютри

IBM за пореден път показва, че суперкомпютрите могат да бъдат не само бързи, но и „еко”

От десетилетия, понятието „ефективност“ е синоним на „Скорост“ ( FLOPS- съкращение, което значи брой „операции с плаваща запетая” в секунда. Или мерна единица за скоростта, с която компютърът може да изпълнява операции с плаваща запетая). Този показател е довел до появата на суперкомпютри, които са мощни и бързи, но консумират огромно количество енергия. За да не прегреят и да могат да функционират нормално, машините се нуждаят буквално от един малък хладилник за охлаждането си. Постигането на тази добра скорост отклонява вниманието от неща като надеждност, достъпност и използваемост. Последица от всичко това е невероятно големият разход на енергия и извънредно големите общи разходи за използването на тези компютри.

IBM отдавна води в класацията за най-бързите компютри в света, което личи и от списъка на TOP500 суперкомпютри, в който има много сериозно участие. От известно време компанията претендира и за друга класация – списъкът топ Green500 суперкомпютри. Там отново доминира с 18 от 20 най-екологични суперкомпютри в света. Списъкът Green500 има за цел да допълни TOP500 списъка за най-мощните суперкомпютри.

Въпреки важността на TOP500 списъка и там има някои проблеми и недостатъци. В него не се обръща внимание на показатели, различни от скорост, защото е много трудно. Затова е необходимо допълването му с друг списък, който да оценява показатели като енергийна ефективност на машините.

IBM абсолютно доминира и в допълнителния списък. Според него, най-ефективният в света суперкомпютър е в Центъра за интердисциплинарно математическо и компютърно моделиране, в Университет на Варшава. Той се основава на IBM BladeCenter QS22 и произвежда повече от 536 Mflops (милион  операции с плаваща запетая в секунда) на ват енергия.

Останалите 17 от 19-те най-екологични суперкомпютри използват технологии на IBM. Тези технологии захранват и 57 от Топ 100 суперкомпютри. Те изпълняват най-разнообразни задачи, включително свързани с астрономията, климатичните прогнози и фармацевтичните изследвания.

Новият списък показва, че високата скорост може да бъде синоним и на екологично. Най-бързите в света компютри са и на четвърто място сред най-енергийно ефективните. Едни от тях са суперкомпютрите на IBM в националните лаборатории Лос Аламос (444 Mflops за ват енергия).

IBM показва, че превръщането на суперкомпютрите в екологични не е само демонстрационен проект. Това е напълно осъществимо и ще спести природни ресурси и пари на хората, които ги използват. Ще редуцира разходите и на информационните центрове по цял свят. Съвременните суперкомпютри вече не могат да се съсредоточават само върху скоростта. За да бъдат конкурентноспособни, те трябва да бъдат и енергийно ефективни.