Кино живота в Бургас

кино Бургас

Преди 1989 година Бургас имаше няколко киносалона, които бяха разположени в центъра на града. Днес те са превърнати в търговски центрове, заведения, магазини. Дълго време в града имаше едно единствено действащо кино – Тракия. Липсата на киносалони сякаш постепенно стопи кино културата в града. Дори първото извънсофийско издание на големия български кино фестивал – София Филм Фест не успя да върне интереса към големия екран. София Филм Фест На Брега се провежда в Бургас от 2001 година в кино Тракия. През 2012 този дом, подслонил форума беше затворен.

Причината за това може да бъде намерена в откриването на първия модерен мултиплекс в Бургас – Синема Сити в Мол Галерия Бургас. Той стартира през май 2012 година с официалното откриване на търговския център и от тогава посетителите му сякаш се увеличават всеки месец. Няколко седмици по-късно, явно неспособно да отговори на конкуренцията, кино Тракия беше затворено.

Синема Сити Бургас предлага удобна обстановка и много екрани. Намаленията на цените в някой дни от седмицата са фактор, който пълни киносалоните там. Заглавията, които се предлагат са от популярното холивудско кино. Все пак липсата на конкуренция няма как да бъде полезна за кино живота в града. В момента кино програмата в Бургас съдържа единствено филмите прожектирани в Синема Сити.

Очакваното от няколко месеца откриване на кино Сине Гранд в Мол Странд вече няколко пъти беше отлагано. Така очаквания първи мултиплекс на индийската верига всъщност ще бъдеи втори в страната, след като Сине Гранд вече отвориха първото си кино в София. Очакваните конкурентни цени и интересен интериор са факторите, на които разчитат от Сине Гранд за да спечелят зрители и интерес.

Един от проблемите на новото кино ще бъде неговата локация. Търговският център Странд се намира далеч от жилищните райони в Бургас и достъпът до него е труден. Широкорекламираният модел на открит мол, с който инвеститорите опитаха да спечелят гражданите и наемателите всъщност е проблем в студените зимни дни.

Вероятно това е и една от причините Сине Гранд все още да не отварят своя обект в Бургас, изчаквайки по-топли времена. Все пак новото кино така или иначе ще отвори и това вероятно ще доведе до по-високо качество на предлаганата услуга в условията на истинска конкуренция.