Учени откриха полезната съставка на зехтина

зехтин

Учени откриха коя е съставката на зехтина, която предпазва от инфаркт и инсулт

Испански учени, занимаващи се с изследвания на антиоксидантите в зехтина и установяват, че един от тях- DHPEA-EDA, защитава червените кръвни клетки от увреждания, повече от която и да е друга съставка на зехтина, съобщи Сайънс Дейли.

Ръководител на изследването е Фатима Раива – Мартенс, от Университета в Порто. Тя твърди, че сърдечно-съдовите проблеми често се свързват с активния кислород и свободните радикали, които действат върху LDL или така наречения „лош” холестерол.Той причинява втвърдяване на артериите. Червените кръвни клетки са особено податливи на тези влияния, защото те основно пренасят кръвта.

В изследването учените сравняват ефекта от 4 полифенолни съставки върху червените кръвни клетки, подложени на вредното действие на свободните радикали на някои химични вещества.

DHPEA-EDA се оказва най-ефективната съставка на зехтина срещу сърдечни проблеми, дори в много ниски концентрации. Като количество тази съставка е повече от половината от антиоксидантите в зехтина, докато в слънчогледовото олио и повечето други масла е значително по-малко.

Според Фатима Раива- Мартенс, това откритие може да доведе до разработването на специален зехтин, който да се превърне в ефективно предпазно средство против сърдечно-съдови проблеми.