„Любовното лято на един льохман“: Филмът с Чочо Попйорданов и неговата голяма любов

Любовното лято на един льохман БГ филм онлайн

Всеки е имал едно щастливо лято, което няма да забрави никога – спомените остават

Чочо Попйорданов се сдобива със славата на секссимвол в родното кино още в началото на творческата си кариера. Фокусът се измества върху него, след като фен клубовете на Апостол Карамитев, Стефан Данаилов и Иван Иванов вече наброяват солидно дамско присъствие.

Първата му любовна афера започва именно на снимачната площадка и се прехвърля в реалността. Тя е с актрисата Нона Милева.

Двамата си партнират във филма „Любовното лято на един льохман“ на режисьора Людмил Тодоров, където публиката може да се наслади на изключително красиво и романтично заснети сцени по между им.  За Нона това е първата лента, докато Чочо вече стремглаво „лети“ нагоре и се е снимал в седем филма, включително и в емблематичния „Вчера“.

Очарователната възпитаничка на Националната гимназия за древни езици и култури бързо е привлечена не само в киното, но и на модния подиум.

И до днес се смята, че точно Нона е голямата любов в живота на актьора. След края на връзката им тя се омъжва за Огнян Димов – бивш шеф на рекламния отдел в БНТ, и двамата заминават за Америка.

Всъщност интересът към продукцията, създадена по разказа „В търсене на Вини Пух“, с право не стихва повече от 30 години по-късно.

Историята разказва за четирима приятели, които искат да прекарат едно незабравимо лято на морето, малко преди да влязат в казармата. Те, разбира се, не разполагат с достатъчно средства, но намират подслон в изоставена барака на пустинен плаж. Льохманът във филма Лъчо (Емил Котев) е верен приятел и морален стожер на останалите от групичката – Свежия (Чочо Попйорданов), Кучето (Александър Морфов) и Братеца (Христо Шопов).  

За да избягат от скуката и сивото ежедневие, компанията изпълва дните си с шеги, закачки, ирония. Те ловят рапани и се гмуркат в морето, а вечер се забавляват в местната кръчма, където привличат и погледите на хубави дами. Певицата на оркестъра Надя е влюбена в Братеца, макар че музикантът й е мъж, втората певица е хлътнала по Кучето, а Свежия упорито се опитва да открадне сърцето на София Корнелия. Лъчо не се вълнува толкова от момичета и сякаш живее в свой свят.

В една паметна нощ, обляна от лунна светлина, трите двойки се отдават на страстта, на фона на шума на вълните и ситния пясък. По всичко личи, че щастието е завладяло душите им, докато с  отнесения Лъчо не се случва нещо фатално, което преобръща ситуацията.

„Любовното лято на един льохман“ предоставя на зрителите възможността сами да изградят мнението си за героите, като се опитат да разплетат съдбовните въпроси, които започват да ги измъчват.

Критиката определя филма като „протест срещу угнетяващия ни живот“, с послания, които не успяват да изгубят своята актуалност във времето.