Как да се предпазим от кърлежи?

кърлеж

Колкото и да обичаме разходките и излетите навън сред природата през летните месеци, никога не бива да забравяме, че заплахата от кърлежи никак не е малка

Всички обичаме да прекарваме време навън сред природата, особено през лятото. Това обаче крие известен риск от ухапване от кърлежи. Затова е необходимо да вземаме предпазни мерки и да знаем добре какво трябва да правим, ако открием, че имаме такъв проблем.

Кърлежите предпочитат меки части на тялото като – сгъвките на коленете и мишниците, слабините, но това не означава, че не могат да се захванат навсякъде другаде по тялото.

Обикновено гостоприемникът не усеща полазването на кърлежите, както и забиването им в кожата. Това ухапване обаче е опасно, защото кърлежите пренасят инфекциозни болести. Най-често срещаната и опасна болест, пренасяна от кърлежи е лаймската болест.

Не можем да се предпазим 100% от атаките на тези неприятни паразити, но никога не е излишно да се вземат предпазни мерки, особено когато сме навън сред природата с малките членове на семейството ни. В градски условия сме донякъде защитени, тъй като ежегодно се пръска срещу комари и кърлежи, но сред дивата природа не е така.

Добра предпазна мярка е да излизаме с дълги панталони, чиито крачоли да пъхнем в обувките и чорапите. По възможност панталоните да са бели или светли, без шарки, за да можем да видим кърлежите по-добре. Това важи и за горната ни дреха. Не забравяйте да използвате и репеленти.

Не сядайте и не лягайте директно на тревата. Постилайте си одеяло или спален чувал например. Желателно е и те да бъдат светли и без шарки.

Избягвайте да лежите на места с високи треви. Кърлежите не падат от високи дървета например, а се катерят по тревата, за да достигнат до гостоприемника.

След като се приберем у дома, е добре да се съблечем, да изтупаме дрехите си и да огледаме добре тялото си. Няма нищо срамно да помолим и някой близък да го направи.

Ако все пак превантивните мерки не са дали резултат, и имате кърлеж, най-добре е за премахването му да се обърнете към лекар възможно най-бързо.

Евгения Атанасова