Полезни храни за есента – част 1

полезни храни за есента

Колкото и да не ни се вярваше, топлите и слънчеви дни си отидоха и есента успя да ни напомни, че вече е дошла. Може би е време да забравим лятната диета и да преминем на храни, по-подходящи за есента

Астрономическата есен вече настъпи и е време да се настроим към идеята,че лятото вече е свършило и това при всички положения ще наложи някои промени в диетата ни. На пазара вече е възможно да се намери почти всичко и то по всяко време на годината. Но изборът на храни според сезона е полезно не само за здравето и джоба ни, а и за околната среда.

Така че, не унивайте, защото сезонът на любимите Ви плодове и салати е приключил. Есента ни предлага прекрасни алтернативи – не по-малко вкусни и полезни.

Есента е сезонът на прекрасни цветове – не само в природата, но и на сергиите по пазарите. Възползвайте се. Жълто, зелено ,оранжево…това са не само приятни цветове, но и плодове и зеленчуци пълни с фитохимикали. Не пропускайте да си похапнете от следните храни:

1.Пащърнак (Pastinaca sativa)

Корените му много приличат на тези на морков, но имат различен вкус и са по-светли. Макар че не съдържа толкова много Витамин А, както морковите, е богат на фибри, Витамин С, калций и желязо. Смята се, че е полезен за сърдечно-съдовата система.

2.Ряпа и цвекло

Те са добър източник на Витамин С и фибри. Съдържат и сулфорафан, за който се смята, че предпазва от рак. Ряпата е богата на витамини и въглехидрати.

Няма да сбъркаме, ако наричаме цвеклото бомба с витамини. Цвеклото и сокът от него отдавна се използват в народната медицина при най-различни проблеми със здравето – дори и левкемия. Съдържа калий, калций, фосфор,желязо, Витамин С, В1, В2 и В12.

3.Сладки картофи

Съдържат големи количества Витамин А, С, В2, В6 и фибри. Особено подходящи са за диабетици. Не са толкова познати у нас, колкото обикновените картофи, но вече все по-лесно се намират и си заслужава да ги опитате.

4. Тиква

Тиквата е нещо повече от средство за декорация на Хелоуин. Пълна е с антиоксиданти, бета-каротен. Съдържа и витамин С, Е, А и В. Семките са не по-малко полезни от самата тиква. Тиквата се препоръчва при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.

Най-хубавото е, че сезонът на тези храни е основно есента. Тогава те се намират лесно, не са толкова скъпи, а ни предлагат наистина неограничени възможности за приготвянето им.