Морската градина в Бургас разцъфна чрез евро проект

морска градина Бургас

В нея има над 400 вида растения, много от които са екзотични.

Наскоро морската градина в Бургас беше разхубавена по европейски проект. Той е с дългото название „Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в Община Бургас“. Стойността му е 10,4 млн. лв. и е финансиран по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда“, съобщиха от община Бургас.

Реализирани са различни дейности, които са направили зелените площи край морето още по-магнетични за минувачите. Рехабилитирани са близо 3 дка зелени площи и са обновени 46 860 кв.м. асфалтови алеи, подменени са 12 500 м. бордюри. Поставени са 436 пейки, цялата паркова мебел е нова и създава усещане за уют и релаксация.

За да бъде Морската градина притегателно място за разходка и през нощта, са монтирани 590 стълбове с енергоспестяващи осветителни тела. Изградена е система за видеонаблюдение и са поставени 16 видеокамери на проблемните места.

Градината край морето е подходящо място и за колоездене. Изградени са 13 км. велоалеи и 10 велостоянки.

В проекта е обърнато сериозно внимание на местата за отпадъци, дори има специални кошчета за отпадъци от кучета.

Много от туристите са привлечени от възстановената Стена на приказките, която е атрактивно място за развлечение.

Морската градина в Бургас освен интересно място за отдих и любуване на морето, е жива ботаническа енциклопедия.

Интерес предизвикват ливанският кедър, летният дъб, ликвидамбърът /Амброво дърво/, тисът.През лятото много красиво цъфти Лагерстремия индика, известен като летен или индийски люляк. Macloura autanthiaca впечатлява минувачите с плодовете си, зелени като тенис топка.

Разбира се, тук може да се види почитаното дърво Гинко Билоба и хитът в модерния дърводобив – бързорастящата пауловия. Тук растат всевъзможни видове ели – гръцка, себриста и др.

Всеки, посетил Морската градина в Бургас, е очарован от невероятната хармония между изумруденото море и свежата зеленина.

Владислав Аврамов