Как се избират климатици

избор на климатик

Да изберем климатик е доста по различно то това да изберем пералня или хладилник. Освен естетическата част избора на климатик има и техническа част. При покупката на климатици масово се пренебрегва техническата част. Тя се състои в това избраният климатик има достатъчно мощност в най-студените дни. Главното нещо, което трябва да имаме в предвид, когато си купуваме климатици е топлинните загуби на помещението.  Ако помещението има прекалено много загуби може да се окаже неефективно дори невъзможно отоплението с климатик.  Климатиците в наши дни са с много ниска консумация на ток.

Повечето модели на пазара в момента имат енергиен клас  А/А . Това означава, че ако използването на инверторен климатик за отопление е от два да три пъти по изгодно от отоплението с маслен радиатор или духалка. Ако не можем сами да сметнем  топлинните загуби на помещението желателно е да се обърнем към климатична фирма. Тя ще изчисли климатик с каква мощност ни е необходим. Огледите и консултациите при повечето фирми са безплатни и не ни ангажират с покупка на климатик от тях.

Най-изгодно е да вземем новия си климатик на промоция. В условията на криза фирмите продаващи климатици правят постоянно промоции. Най-честите промоции са покупка с безплатен монтаж или както е по правилно да се каже цена на климатик включваща монтажа. С безплатен монтаж се спестяват между 140 и 180 лева . Още по изгодни промоции има при появата на нови модели климатици. Това обикновено става март и април  и отстъпките за миналогодишни модели климатици може да достигнат 300 лева. Такива промоции правят всички и големите хипермаркети и  специализираните климатични фирми.

Гаранцията е един от най-главните фактори при покупка на климатик. В момента Midea и Sharp предлагат климатици с 5 години пълна гаранция. Panasonic дава 5 години гаранция на компресора на климатика. Условието да важи гаранцията е веднъж годишно да се прави профилактика на климатик. Масово клиентите забравят да се обадят за профилактика и губят гаранция. Профилактиката на климати не е безплатна. Тя струва между 25 и 50 лева и представлява малка част от стойността на климатика.