Защо трябва да наемем жилищен инспектор при покупка на жилище?

жилищен инспектор

Жилищният инспектор е най-добрия приятел на купувача. Той гарантира, че къщата е в добро състояние и че е в съответствие с всички строителни наредби, предвидени в закон от държавата. Когато твърдо сте решили да закупите нова къща горещо Ви препоръчвам преди това да я инспектирате. Един жилищен инспектор е в състояние да прецени дали имота, който закупувате (ново строителство или старо такова) има нуждата от довършителен ремонт или пък наличие на някои пропуски, както и необходимостта от ремонти, за да може жилището да се приведе в необходимата форма за живеене. С една дума инспектора ще види проблемите в жилището Ви и ще Ви предложи превантивни мерки, с цел избягване на скъпо струващи бъдещи ремонти.

Докладите на жилищната инспекция се основават на действителни факти и реална инспекция на дома. Това означава, че един жилищен инспектор може значително да повлияе върху поведението на купувача на имота, както в негативен план, така и в положителен аспект. Въпреки , че инспекцията ще Ви струва пари, това е основен момент, който никога не трябва да пропускате. В никакъв случай не си правете илизията, че Вие сами и на своя отговорност може да инспектирате дома си. Дори ако законодателството, където ще закупувате къщата, не изисква той да бъде инспектиран от легитимен жилищен инспектор, то Вие е добре да си наемете такъв.

Защото не всички разбираме от структура и конструкция на сгради?! Какво знаете за електрическата инсталация или дори водопровода? Не всеки знае как е правилно да се извършва инспекция на дадена сграда и за какво точно да гледаме! А жилищния инспектор знае всичко, знае как правилно да извърши проверка на сградата. Жилищните инспектори са обучени да разпознават евентуалните недостатъци, допуснати от строителната фирма или в случай че закупувате старо строителство , те ще Ви кажат дали то има нужда от ремонти, които да направят къщата безопасна.

Всяка фирма предлагаща услуги за инспекция на жилище има сертификат от съответните органи, защото те играят решаваща роля във всеки процес на закупуване на жилище. Повечето жилищни инспектори са започнали своята дейност в строителната индустрия, като архитекти, дърводелци, електротехници или нещо сходно до професията.

Някои от Вас ще попитат дали е редно да присъствате по време на проверката от инспектора?- Отговорът е лесен: не е задължително, но е добре да сте там, все пак става въпрос за вашето бъдещо жилище, в същото време вие може да направлявате инспекторите, както и да им задавате най-различни въпроси, относно състоянието и поддръжката на жилището си. Веднага ще разберете дали настилката на къщата трябва да се смени, дали електрическата инсталация има нужда от подобряванеили пък канализационната система отговаря на всички изисквания.

В заключение ще кажа, че жилищната инспекция е не само необходимост, но и задължение на всеки, който си закупува ново жилище – то трябва да бъде проверено от квалифициран жилищен инспектор. Така ще бъдете спокойни, знаейки че къщата, която купувате за вашето семейство е безопасна и такава ще остане за дълго време.