Пиер Карден: Авангардният дизайнер, надскочил понятието за френска изтънченост

часовници Pierre Cardin

Модната индустрия записа името му в историята, като след смъртта си роденият в Италия и творил във Франция Пиер Карден, се превърна окончателно в легенда

Моята идея за мода е да се създава нещо ново“, казва великият дизайнер Пиер Карден, издавайки цялостната си концепция за модата – бъдещето.

С поглед вперен напред, творецът неслучайно се превърна окончателно в легенда след смъртта си през декември 2020 г. За продължителната си кариера той успява да направи изключителни пробиви и се счита за една от най-авангардните личности в индустрията.

Часовниците Pierre Cardin са сред най-известните невероятни негови творения, като при производството им се влагат висококачествени швейцарски механизми, а визията им съчетава модерно излъчване и класически елементи. С течение на времето дизайнерът прибягва и до по-смели решения, добавяйки декорация и скъпоценни камъни.

Основните материали, които се използват при създаването им, са стомана, благородни камъни, метали като сребро и злато, естествена кожа, устойчиво стъкло.   

Блестящ резултат, при това на достъпна цена.

Защото авторът им смята, че „силата вече не се крие в скъпия моден дизайн, а модата сега диктува момичето на улицата и това, което носи то“. Карден сбъдва мечтата си да демократизира модата, тъй като тя „не е само за богатите“, както обича да подчертава той приживе.

Роденият в Италия новатор е първият, който поставя инициалите си върху дрехите. При създаването им се вдъхновява от научната фантастика, като използва симетрични материи, смесва различни цветове, слага смели щампи, скандализира всички със своите рокля балон и модел с обръчи.

онлайн магазин за маркови часовнициПиер не стига до Луната, но успява да премине доста граници отвъд общоприетите рамки. Той е първият, който се обръща към джинсовите тъкани за създаване на младежка модна линия. Залага на абстрактен и геометричен дизайн.

За ревютата си той се спира на внушителни локации, а първият му зрелищен подиум е Великата китайска стена, където през 1979 г. дефилират неговите модели.

За прословутата френска изтънченост сме слушали много, но почитателите на Пиер са убедени, че той е съумял да я надскочи с финес, вярвайки, че „да влезеш в тъмната гора сам, отколкото да вървиш по известен път“ е трудно, но осмисля живота ти.

И именно, защото не се съобразява с правилата в модата, със своя размах той записва себе си и името си в историята.

Днес неговите послания служат за пример на устремените и поставили си мисия да реализират всяка своя дръзка идея:

Дрехите, които предпочитам, са тези, които измислям за още несъществуващ живот, за утрешния свят„.

Нели Петкова