Часовници Blancpain кратка история на марката

кварцов часовник

Всичко започва през далечната 1735 година, когато дизайнерът Jack Blancpain, стартира своята кариера като часовникар. Още в самото начало, когато компанията му Blancpain започва да прави своите успешни първи крачки, той формулира и девиза, който ще изстреля фирмата му напред в редиците на най-популярните часовникари в тази индустрия а именно:

„От 1735 година не е имало кварцов часовник, и никога няма и да има!”

Това означавало, че още от самото начало той ще изработва часовници, които няма да се задвижват с батерия, а ще бъдат напълно автоматични. Тази негова концепция дори в онези години му донася много успехи, които в бъдеще само ще затвърдят своите позиции.

Дори и през онези години Жак Бланкпен осъзнава, че практичността е качество, с което иска неговите луксозни часовници да се отличават от останалите.

За разлика от него , много други производители, които дори се появяват на сцената много по-късно от него, задължително минават първо през кварцовите и една след това се пренасочват към автоматичните такива. Продуктите от тази марка още в началото се отличавали със сложния си механизъм, и именно тази сложност му прави голямата услуга да го изведе в челните позиции сред останалите производители на известни маркови часовници в световен мащаб.

Разбира се, както винаги става, все ще се намери някой, който ще те измести, но за радост при него е само за известно време. При тази марка решаващ момент от развитието се оказва появата на евтините кварцови часовници от Япония и Китай. Това е преломен момент за Blancpain. Тогава бизнеса му е сериозно застрашен от тези евтини изделия, защото те стремглаво завладяват пазара през 70-те години.

Именно тогава за малко компанията не е преустановила своята дейност, и да ни е лишила завинаги от оригиналните си автоматични часовници. Но не след дълго потребителите си преориентират предпочитанията и тогава идва възхода отново на тази марка.

Идва най-после и нейното време да се разгърне и покаже на какво е способна.

Точно в този преломен момент основателя на компанията взема жизненоважното решение, че оттук нататък ще заложи на продукция, кято ще е изцяло ръчна изработка, от началото до края. Именно, тази негова нова концепция го изважда от дъното и едва сега той разгръща своите възможности. Компанията е върната към живот и оттук нататък няма спиране, та чак до днес, когато успешно марката вече има своите извоювани позиции на пазара.

И днес , всеки, който си е закупил Blancpain, не е похарчил напразно парите си, напротив, закупил си е едно истинско бижу и произведение на часовникарското изкуството.

Евгения Атанасова