Слънчеви колектори – инвестиция за вашия дом

Слънчеви колекториПазарът за слънчеви колектори в САЩ е един от най-големите в световен мащаб. Повече от 800 000 домакинства в страната вече са се възползвали от предимствата на тези системи и соларната енергия. Преди време те бяха предназначени за хора с дълбоки джобове и силно желание за опазване на околната среда. Но сега те са по-евтини от всякога и спестяват голяма сума пари на тези, които ги използват.

В България соларната енергия и употребата на слънчеви колектори набира все по-голяма популярност и днес все повече хора могат да си позволят да инвестират в покупката им. Истината е, че за закупуването на тези система са необходими средно между 600 и 1200лв, но в последствие тези пари ще се възвърнат под формата на по-ниски сметки за ток.

Как точно функционират и какво ги прави толкова добра инвестиция за вашия дом?

Вакуумните слънчеви колектори работят на принципа на термосите. Те са съставени от N-на брой двойни тръби, а вакуум между тях и специално борсиликатно покритие, което привлича, поглъща и преобразува слънчевата радиация в топлинна енергия. Този процес е екологичен, при него не се изпускат никакви вредни емисии, а получената безплатна топлина намира широко приложение във всяко домакинство. Те са определяни като изключително изгодна инвестиция от гледна точка на това, че след първоначалния разход по покупката им те не изискват никаква сериозна поддръжка, а ползите от употребата им са значителни.

Според проучване направено от Емде Солар, едно 3-4 членно семейство може да спестява на годишна база между 490 и 650лв. Как е възможно това? Сметките са елементарни. Средно човек на ден има нужда от 40л вода на ден за своите нужди. При едно средностатистическо семейство от 3 или 4 души са необходими между 120 и 160л вода. Първоначалният разход за покупка на соларни системи е между 790 и 900лв. Сега ако се върнем отново на спестените пари на годишна база и ги умножим по 20г, защото толкова е гаранцията за безпроблемна работа на колекторите, тогава спестените пари стават между 8700 и 12000лв.

Ето защо откровено казано покупката на слънчеви колектори е една изключително добра инвенцията за вашия дом, която не само спомага за опазването на околната среда, осигурява ви топла вода, но и ви спестява сериозна сума пари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *