14 причини, които да ще ви накарат да четете повече книги

knigi-gl

Известно е твърдението, че всяка книга може да ни отведе на дълго и приятно пътуване, тя става наш приятел, учител, вдъхновение. Тя е тренировъчен курс, на който се учим да използваме мозъка си, урок, който понякога е много практичен, давайки ни конкретна информация и отваряйки съзнанието ни за нови идеи. Има толкова много ползи от ежедневното четене. Една малка част от тях са представени отдолу:

1. Забавление
На първо място, четенето е забавно. На пазара са достъпни толкова много жанрове, от които всеки може да намери по нещо за себе си. Искате малко екшън? Или пък драма, в чиито герои можете да се припознаете, защото сте тъжни и самотни? Или нещо по-земно, като описание на някакъв исторически период, който ви вълнува? Нужно е просто да намерите своя рафт в библиотеката!

2. Безплатно е
Разбира се, че ако някой желае, може да посети някоя книжарница и да похарчи цяло състояние, но това не е необходимо. Толкова много хора се оплакват, че не могат да намерят безплатно забавление в този свят на луксозни фитнес зали, скъпи ресторанти и клубове… а през това време библиотеките ги чакат с широко отворени врати. Ако във вашия град няма хубава библиотека, винаги можете да си изтеглите някоя книга онлайн.

3. Тренирате мозъка си
Всеки е наясно, че тялото има нужда от движение, но същото се отнася и за мозъка. Не става въпрос за необходимостта от това да го разхождате от дома до службата и обратно всеки ден, заедно с останалата част от тялото си. Не е достатъчно да променяте местоположението на мозъка си в пространството. Всичко в него също има нужда да се „размърда”. Доказано е, че четенето има положително въздействие върху мозъка ни.

То изисква неврологични усилия, концентрация и интелектуална активност. Според проучвания, умствената стимулация може да забавни развитието на деменция и Алцхаймер. Четенето е също толкова полезно, колкото и сутрешното бягане, и чашата портокалов сок, затова намерете време за него.

4. Незабравими мигове
Това не се отнася само за миговете, които сте прекарали с книгата. Четейки, вие складирате много информация и факти, следите сюжетни линии, опознавате героите, помните детайли. Всичко това тренира вашата памет, а тя не е като найлонова торбичка, не е ограничена, и няма да се препълни или скъса. Колкото повече информация складирате в нея, толкова повече тя се разширява, създават се нови синапси, а старите стават по-здрави и силни. Затова четенето влияе положително върху късата памет.

5. Нови думи
Знаете, че четейки, вие неизбежно се сблъсквате с нови думи, които добавяте към своя речник. Умението да говорите правилно и увлекателно прави живота по-лесен. Освен това, е изключително полезно за работата ви, особено когато трябва да направите добро впечатление на клиенти, партньори и служители. Красноречието повдига самочувствието и помага на личните ви взаимоотношения. Употребата на точните думи в точния момент предотвратява конфликти и недоразумения. Според учени, едно от нещата, които привличат интимен партньор, е богатият речник.

6. Оформя личността
Личността не е нещо, с което се раждаме и с което сме благословени, или прокълнати до края на дните си. Да, има черти, от които е трудно да се отървем, както и грешки, които повтаряме пак и пак. Но дали наистина е така?
Работейки над себе си, можем да променим всички тези недостатъци. Според проучване на University of Toronto, четенето може да променя някои личностни характеристики. Романтичните истории, например, събуждат съчувствие, тъй като възприемаме четенето като разговор с героите, в който ги опознаваме. Освен това, то ни стимулира да изучаваме собствените си емоции и поведение и ни прави по-отворени към нов преживявания.

7. Влияе на взаимоотношенията ни с хората
Чрез четенето на различни книги, ние опознаваме безброй герои, ставаме част от техните животи, проследяваме историите им, виждаме местата, които са видели, преживяваме това, което и те. Статиите за хора от далечни страни ни правят по толерантни към чуждите култури; психологическите романи – по-толерантни към собственото ни обкръжение. Читателят няма да осъди някого толкова лесно, защото знае, че хората винаги са по-сложни, отколкото изглеждат от първата страница. Освен това, придружавайки литературните герои на техните пътешествия, ние опознаваме емоциите им и виждаме, че няма нищо срамно в това, да изпитваме определени чувства; става ни по-лесно да говорим свободно.

Хобитата например, сближават хората. Книгите и списанията, които четем, ни въоръжават с изобилие от теми, които да обсъждаме с околните. Посещенията на онлайн и офлайн литературни клубове и библиотеки, и дори четенето в градския транспорт, ни дават възможност да създаваме приятелства с хора, с които споделяме общи интереси.

8. Познание
Четенето е познание. Без значение какво точно четем, ние винаги си набавяме нова информация, която някой ден може да ни бъде много полезна. Освен това, полагайки усилия за ерудицията и интелектуалния си капацитет, ние ставаме и по-уверени.

9. Аналитични способности
Когато анализираме историята, стараейки се разберем поведението на героите, опитвайки се да наредим пъзела и да разкрием загадката, ние развиваме аналитичната си мисъл.

10. Концентрация
Хората често прекарват дните си, правейки по няколко неща наведнъж. Компютърът е пред очите ни, един симпатичен котарак подскача по клавиатурата, изскачат ни съобщения от приятели на различни платформи, наш колега говори в другия край на стаята, различни документи ни „зяпат” от бюрото и чакат да ги разпишем… Четенето изисква концентрация и я развива. А тя благоприятства продуктивността ни.

11. Метод за релаксация
Дори не ви е нужен еднопосочен билет до другия край на света. Всеки вълнуващ роман може да ви отведе в друго измерение. Всяка добра статия може да привлече вниманието ви и да ви накара да забравите за проблемите си поне за малко. Често мислим прекалено много за трудностите, пред които сме изправени, когато всъщност имаме нужда от почивка, да прочистим главата си и едва тогава да се завърнем към търсенето на решения.
12. Нещо, което да правите, докато пътувате в градския транспорт
Да, това е едно от практическите преимущества на четенето – можете да го правите в автобуса, в трамвая, по време на полет, на опашката пред банката… То превръща тези често скучни занимания в забавни.

13. Вдъхновение
Известно е, че литературните герои често са източник на вдъхновение, също както и хората, с които се запознаваме в реалния живот. Можем да се учим от тях, да се повлияваме от думите и действията им. Същото се отнася и за местата, случките и фактите, описани в книгите. Да речем, че попаднете на четиво за японската култура или на роман, в който главният герой е дърворезбар. На следващия ден може да решите да учите японски или пък да направите дървени столове за кухнята си.

14. Спасявате света
Не, не е никак преувеличено! Светът има нужда от по-образовани, широко скроени, познаващи себе си, и пълни с идеи личности. А четенето определено създава такива, особено когато е разнообразно и на всякакви теми.
Четенето е приятно, просто намерете книга, която ви допада. Тя няма да ви ухапе, а дори ще ви направи още по-страхотни!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *