Шест незаконни български фирми за бързи кредити отиват на съд

kzp3

От Комисията за защита на потребителите съобщиха, че са завели колективен съдебен иск срещу така наречените ,,фирми за бързи кредити”. Поводът за това са незаконни клаузи в техните договори и нелоялни практики към клиентите.

Направено проучване показа, че всеки пети българин прибягва до кредит, за да купи подаръци за празниците. В момента фирмите за бързи кредити усилено ,,ухажват” клиентите с различни коледни промоции – теглите кредит сега и получавате облекчени условия за определен период, или пък участвате в томбола с награди.

След извършена проверка на КЗП сред 44 фирми с такъв бизнес, са били открити редица незаконни клаузи в договорите им. Половината вече са отстранени, но срещу 6 от тях ще бъде заведе колективен съдебен иск.

Специалисти съветват хората да са особено внимателни, ако вземат решение заемът да е от фирма за бързи кредити, тъй като проверките им показват, че някои от тях събират такси за услуги, които по закон са безплатни, или пък изискват предсрочно да се върнат парите, ако не е изплатена навреме сметката за телефон, например.

Дори и да имат основание да искат предсрочно връщане на парите, те ви начисляват лихвата за целия период на договора, като в допълнение пропускат да ви информират, че ако не успеете да намерите поръчител, дължите такса понякога дори по-голяма от самия кредит.

Стана ясно, че половината от проверените фирми вече са премахнали незаконните клаузи в договорите си. За 17 сроковете все още не са изтекли, а 6 са отказали да го направят, и комисията ще заведе съдебен иск срещу тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *