Страната ни е на трето място по ръст на заплатите през 2016 г.

item_stat

България се нарежда на трето място след Румъния и Литва в Европа по прогнозиран ръст на заплатите за следващата година. Това показва ново проучване на глобалната консултантска къща Korn Ferry, цитирано от “Инвестор”.

Прогнозите на компанията сочат, че българските служители ще получат средно увеличение на заплатите от 4,0%, но при очаквана инфлация от едва 0,1% реалното увеличение ще бъде от 3,9%.

Те са по-високи от средните за Европа, където се очаква средният ръст на заплатите да бъде 2,8% за 2016 г., но с инфлация от 0,5%, реалният ще е от 2,3%. В резултат на слабата инфлация Западна Европа ще отчете реално повишение на приходите от 2,0% спрямо 2,9% в Източна Европа.

Единствени преди България на стария континент са Румъния и Литва, където се очаква ръстът на заплатите да е съответно от 4,8% и 4,0%. И в двете страни обаче се очаква дефлация от съответно -0,6% и -1,4%, което ще направи реалния ръст на заплатите 5,4% за Румъния и 5,0% за Литва.

Положителни изглеждат перспективите и за Обединеното кралство, Франция и Германия, където реалният ръст на заплащането ще бъде съответно 2,3%, 1,7% и 2,7%. Положението е подобно в Гърция, където въпреки икономическите проблеми се очаква заплатите да се повишат с 2%, но заради сериозната дефлация реалният ръст ще бъде около 3,4%.

В Азия прогнозите са за ръст от 6,4%, което с 0,4 пункта по-ниско в сравнение с миналата година. Реалното повишение обаче ще бъде от 4,2%, което е най-високата стойност на глобално ниво. Най-големите действителни ръстове се прогнозира да бъдат отчетени във Виетнам (7,3%), Китай (6,3%) и Тайланд (6,1%).

Очакванията за новата година са изключително позитивни за Близкия изток и Африка с реален ръст на заплатите от съответно 3,8% и 1,6%. Ливан е страната, която отчита най-голямо реално повишение на приходите не само в региона, но и в цял свят – 11,5%.

В Северна Америка пазарът на труда също се подобрява. Заради ниската инфлация (0,3%), в САЩ реалният ръст на приходите ще бъде 2,7%, а в Канада ще е наполовина – 1,3%. Средно заплатите на континента ще се повишат с 2,8%, оставайки без промяна спрямо миналата година.

На дъното на класацията се намира Латинска Америка, където заради изключително високата инфлация (12,8%) се очаква намаляване на заплатите с 1,4%. Това е особено видимо в Аржентина и Бразилия, където въпреки повишаването на заплащането от съответно 31% и 7,7%, служителите в Аржентина реално ще получат ръст от само 3,6%, а заплатите на работниците в Бразилия всъщност ще бъдат понижени с 1,2%.

Най-зле представилата се държава от всички е Венецуела, където прогнозите са за ръст на заплатите от 70%, но заради очакваната инфлация от цели 122,6% реално заплащането на служителите ще падна с 52,6%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *