През кой сезон сваляме най-лесно килограми?

otslabvane2

Изследователи от университета на Женева са открили, че най-добре се свалят килограми през зимата. Колкото по-дълго човек остане навън през този сезон, толкова по-бързо ще изгуби от излишното си тегло.

Специалистите са извършили изследване с гризачи, при което са установили, че при температура 6-10 градуса по Целзий опитните животни са изгаряли два пъти повече калории, отколкото при по-високи температури.

Според тях това е така, тъй като от студа измират някои бактерии и молекулярни компоненти, свързани със затлъстяването. През зимата организмът по-лесно се преустройва. При ниски температури в стомаха се произвеждат хормони, които влияят на активността на мозъка. Централната нервна система започва по-бързо да контролира процеса на изгаряне на мазнините.

Отдавна известен факт е, че при студа белите мазнини се превръщат в кафяви, наричани още мастна тъкан. През тях минават много малко кръвоносни съдове, затова цветът им е бял или бял с леко жълт оттенък. Белите мазнини са източник на енергия за тялото. Освен това служат като термо изолатор за органите в тялото и предпазват от нараняване (например при падане). При мъжете и жените белите мазнини се трупат на различни места.

Кафявите мазнини се състоят от няколко малки липидни капчици и митохондрии, съдържащ желязо. Комбинацията между желязо и факта, че през кафявите мазнини минават много кръвоносни съдове, е причината за тъмния цвят на мазнините.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *