Председателството ни на Съвета на ЕС не вълнува българите

phpxwqjyq_559x-

Част от наблюденията в проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено чрез телефонно интервю сред 1013 души, са показали, че предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз все още не станало важна тема за всички нас, и нивата на запознатост по този въпрос са ниски. Съвсем малки са дяловете на респондентите, които могат спонтанно да назоват точната година на българското председателство – 3% посочват 2018 г., а налучкването не е изключено. Цели 80% не съумяват да отговорят, като останалите на практика посочват неверни отговори.

С напредването на възрастта и образователния статус, по-чувствителни изглеждат дяловете на запознатите, но дори и това не променя основното съотношение на отговорите.

Всички мнения по въпроса дали българската държавна администрация ще се справи добре, или няма да се справи добре със задачата, са разделени на приблизително две равни части – 47% и 45%.

По-оптимистично виждане се наблюдава сред по-възрастните поколения, което вероятно е свързано и с нивата на лоялност в мненията.

На въпроса на какво трябва да наблегне България, за да се рекламира посредством председателството на ЕС, се е очертала интересна картина в отговорите. Двете опции, набираши най-много посочвания, са всъщност дадености – природата (32%) или българската история (27%), т.е. обстоятелства, не зависещи в почти никаква степен от сегашния капацитет на страната.

От своя страна, опции като квалифицираната работна ръка у нас, възможностите за бизнес, културата и изкуствата, се избират в значително по-малка степен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *