Папа Франциск сподели, че се страхува за света

Mass to mark the 50th anniversary of the death of Pope John XXIII

Папа Франциск предупреди, че светът върви към самоубийство заради затоплянето на климата, и че международната общност, събрала се на конференцията за климата в Париж, трябва да действа сега или никога.

„Не съм уверен в резултатите на срещата за климата, но това, което мога да кажа, е, че трябва да се действа сега или никога”, това коментира той пред журналисти в самолета си на връщане в Рим, след обиколката в Африка.

Франциск подчерта, че след конференцията в Киото през 1997 г. не е постигнато много, а всяка година проблемите стават по-тежки, като в момента изглежда, че всички са на прага на самоубийството. Той се ангажира сериозно в борбата срещу затоплянето на климата, на което посвети послание до католиците през пролетта.

Главата на римокатолическата църква се изказа осъдително и за фундаментализма, който нарече ,,трагедия”, като заяви, че той не е част от религията, а е болест на всички такива.

Папата е категоричен, че Катерина Медичи не е била светица. Припомняме, че френската кралица остава в историята с това, че разпорежда клането на протестанти през Вартоломеевата нощ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *